Därför stormar det i de amerikanska tv-kanalerna

Stjärnan Tucker Carlson fick lämna på dagen. Men det är inte bara Fox som drabbats av skandaler. Den amerikanska tv-världen är skakad efter att flera toppnamn tvingats att lämna sina nyhetssändningar den senaste veckan.

ANNONS

Fox lögner om valfusk och manipulationer av röstningsmaskiner blev en dyr historia. Dominion, som tillverkade maskinerna, stämde Fox och förlikningen kostade tv-bolaget drygt 8 miljarder kronor.

Med förlikningens hjälp slapp Foxs stjärnor att vittna och förklara varför de i sändningarna hävdade valfusk och i interna mejl hade motsatt uppfattning.

Tucker Carlson var kanalens mest kända profil. Han ersatte Bill O`Reilly som Fox fixstjärna med eget program på bästa sändningstid 2017. Fox ägare Rupert Murdoch gav O´Reilly sparken när uppgifter om sexuella trakasserier inte längre kunde döljas sedan Fox betalat flera kvinnor miljonbelopp för deras tystnad. Murdoch avskedade även Roger Ailes – vd och styrelseordförande – när samma anklagelser riktades mot honom.

ANNONS

Stenhård kamp om tittare

När nu Tucker Carlson får gå ger Fox ledning inte klart besked om varför. Men uppgifter sprids om att ett av skälen är en juridisk process som drivs av en tidigare kvinnlig producent och som gäller olika former av infekterat, sexistiskt och diskriminerande arbetsklimat. Dominionaffären hålls utanför.

Rupert Murdochs söner leder numera det operativa arbetet och att Fox förknippas med lögnerna om valfusk och manipulerade valmaskiner belastar negativt i en tid då kampen om tittare och annonsörer är stenhård.

Tucker Carlson hade omkring 3 miljoner tittare, vilket är en hög siffra jämfört med liknande program i andra tv-kanaler. Men risken var överhängande att uppgörelsen med Dominion skulle leva kvar om Carlson fortsatte med sin tv-show. Flera andra som arbetat med Carlson har också abrupt från lämna.

Carlson kommenterar inte heller själv direkt orsaken till avgången. Men i en två minuter lång video på Twitter kritiserar han svepande det politiska klimatet i USA och säger att några dagars frånvaro från tv visar hur otroligt korkade de flesta debatter är.

– Dom är fullständigt irrelevanta och dom betyder ingenting, hävdar Carlsson och fortsätter:

– Om fem år kommer vi inte ens att komma ihåg att vi hörde dom. Lita på mig som någon som deltog.

ANNONS

”Vi ses snart”

Carlson avslutar med att säga att det inte finns många platser där sanningen kommer fram men påpekar, utan konkreta exempel, att det ändå finns några kvar:

– Det är tillräckligt. Vi ses snart.

Fox har ännu inte ersatt Carlson med en fast programledare.

Men samtidigt som Fox skakas av Dominionaffären och Tucker Carlsons sorti har konkurrenten CNN också gjort sig av med en av sina mest kända profiler, Don Lemon. Han var som vanligt ankare i morgonsändningen i måndags men fick ett besked via sin agent att han inte längre var välkommen några timmar senare. Sedan dess sitter de två kvinnliga programledarna ensamma och de önskade honom efter avskedet lycka till i framtiden.

Lemon har, enligt samstämmiga interna uppgifter, haft en besvärande negativ kvinnosyn och dessutom betydande svårigheter att samarbeta. När han nyligen sade att den republikanska presidentkandidaten Nikki Haley inte längre är i sina bästa år (hon är 51) lyftes han ut från en sändning men återkom snabbt sedan han bett om ursäkt.

Storm runt CNN-chef

Lemon hölls om ryggen av den tidigare CNN-chefen Jeff Zucker, trots en rad uppenbara missförhållanden.

Zucker stod också en annan av kanalens profiler, Chris Cuomo, mycket nära liksom hans bror Andrew Cuomo som var guvernör i New York. Men när guvernören tvingades avgå, med hänvisning till sexuella trakasserier, visade det sig att brodern Chris varit hans informelle rådgivare om hur han skulle hantera "mediedrevet."

ANNONS

Det gjorde att Jeff Zucker – som anställts för att modernisera CNN – bryskt avskedade Chris Cuomo som tidvis arbetat ihop med Don Lemon på den sena kvällssändningen.

Cuomos avsked 2021 ledde dock till att blickarna riktades mot Jeff Zucker själv. Trots att en omfattande programomläggning och en större sammanslagning stod för dörren 2022 avskedades Zucker av bolagets högsta ledning. Zucker hade i hemlighet en affär med en kvinna som han själv anställt på en topposition. Det hjälpte inte att han ursäktade sig med att han borde ha berättat om förbindelsen och vädjade om att få bli kvar.

Från tillgång till börda

Och häromdagen drabbade samma öde tv-koncernen NBC Universals vd Jeff Shell. Han avskedades av styrelsen sedan det framkommit att han haft "en olämplig affär" med en kvinna på företaget.

Kampen om tittare, annonser och evenemang är stenhård mellan de stora amerikanska tv-bolagen. Tucker Carlson ansågs som Fox största tillgång när han drev lögnen om valfusket. Men med dubbelspelet avslöjat och uppgörelsen med Dominion gjorde ägaren Rupert Murdoch pinan kort. Don Lemon sågs även han som en tillgång, tills risken fanns att hans kvinnosyn skulle bli offentlig och kosta kanalen dyrt. Cheferna Jeff Zucker och Jeff Shell tuffa stil gav dem fiender i den hårda konkurrensen och föll hastigt på kvinnoaffärerna som de dolt.

ANNONS

LÄS MER:Tucker Carlson lämnar Fox News efter miljarduppgörelsen

LÄS MER:Fox-profiler kan hänga löst efter dyr förlikning

LÄS MER:Rapporterade om att valet var riggat – måste betala åtta miljarder kronor

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS