Kungaparet skulle ha kommit till Paris på söndag för att fortsätta till Tyskland den 29 mars. Tanken var att de brittiska banden med dessa båda länder skulle knytas fastare efter EU-utträdet.
För fransk del var det viktigt att kung Charles III kom först till Frankrike. Det som kallas "den vänskapliga och historiska gemenskapen" skulle demonstreras med mötet mellan statscheferna, det första sedan brexit.
Drottning Elizabeth – som gärna talade franska – kom på statsbesök till Frankrike fem gånger under sin regenttid. Den sista gången var 2014. Hon möttes vid alla tillfällena av officiell pompa och ståt men även av välkomnande fransmän som kantade kortegevägarna. 2015 var hon i Tyskland.
De upptrappade protesterna ansågs länge inte kunna störa det brittiska besöket. När fackförbundet CGT nyligen meddelade att de fackanslutna strejkande i "Mobilier National" inte som vanligt tänkte sköta arbetet med flaggor, röda mattor, iordningställande av offentliga miljöer och mycket annat svarade Macrons kansli på Elyséepalatset att detta skulle hanteras av icke strejkande medarbetare i stället.
Men under torsdagen och natten till fredagen tilltog protesterna mot Macrons beslut att höja pensionsåldern från 62 till 64 år. Stadshuset i Bordeaux – dit också det brittiska kungaparet skulle åka – utsattes för ett brandattentat och entrén och andra delar av byggnaden eldhärjades.
Besöket skulle bli Macrons seger
Programmet för kungaparet har den senaste veckan inskränkts till bara ett fåtal offentliga framträdanden, som en ceremoni och kransnedläggning vid Triumfbågen i Paris.
President Macron har även under kung Charles tronföljartid odlat kontakten mellan dem, främst när det gäller klimat och miljö. Att just Frankrike var det första EU-land som det nya kungaparet besökte var tänkt som en viktig seger för Macron och skulle markera närheten mellan de två statscheferna.
De tre dagarna skulle innehålla en storslagen bankett på slottet Versailles utanför Paris. Slottet och den omgivande parken klassas som ett världsarv av Unesco och "Solkungen", Ludvig XIV, flyttade in där 1682. Presidenter har, särskilt under efterkrigstiden, valt att visa upp både äldre och nyare prakt i Versailles vid toppmöten och statsbesök då Elyséepalatsets elegans i centrala Paris inte ansetts tillräcklig.
Men den planerade middagen på Versailles för det brittiska kungaparet har blivit symbolen för demonstranternas protester. President Macron beskrivs som oförmögen att förstå vanliga fransmäns villkor och påstås inte begripa sprängkraften i att äta middag med kungaparet och uppsatta personer i spegelsalen medan demonstranterna försöker få honom att förstå invändningarna mot pensionsreformen. Han framställs som en okänslig kung eller kejsare och jämförelser har gjorts med upptakten till den franska revolutionen 1789.
Nu hinner tyskarna före
Av opinionsmätningar att döma är två tredjedelar av de tillfrågade mot att pensionsåldern höjs.
Beskeden från presidentens kansli i Elyséepalatset var tills häromdagen att det brittiska statsbesöket skulle genomföras som planerat. Att ställa in – eller skjuta upp på obestämd tid – var en alltför stor prestigeförlust för Emmanuel Macron, som uppenbarligen hoppats att protesterna skulle lugna ned sig. Kung Charles och drottning Camilla har planerat att inte att genomföra fler statsbesök än i Frankrike och Tyskland före kröningen i Westminster Abbey i London den 6 maj. Att hinna med det nu inställda besöket före det datumet anses mindre troligt.
Med det uteblivna statsbesöket i Frankrike blir det i stället Tyskland som kommer vara först i EU att ta emot det nya brittiska kungaparet. Den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier kallar besöket för "en viktig europeisk gest" inför kröningen. Att på detta sätt kunna markera tysk politisk stabilitet – i mosats till den franska kaotiska – är inte oviktigt för Tyskland.
LÄS MER:Efter kaoset: Kung Charles slopar franskt besök
LÄS MER:Franska pensionsprotester växer i styrka
LÄS MER:Vilda protester i Frankrike – över hundra poliser skadade