Britt-Marie Mattsson: Bilden om affärsmannen Trump på spel i New York

För Donald Trump handlar rättegången i New York om mer än företagsamhet och politisk framtid. Hela hans noga uppbyggda personliga framtoning står på spel. Rasande anklagar Trump domstolen för att försöka krossa honom.

ANNONS

Donald Trumps karriär i fastighets- och affärsbranschen har sin grund i pappa Freds framgångar i New York. Men faderns omfattande projekt var kantade av en rad federala utredningar och lokala rättsfall. Hans metod, att övervärdera kostnader vid lån och anslag och att undervärdera vid beskattning, var genomgående i verksamheten. Men de ledde inte till allvarliga fällande domar.

Sonen Donald kunde ärva både ett fastighetsbestånd och en förmögenhet. Själv tonar han dock ned pappans betydelse och framhåller sig helst som en "self made man", som med skicklighet byggt upp ett fastighets- och hotellimperium och skapat en mångmiljardförmögenhet.

Medan pappan främst höll sig till stadsdelarna Queens, Brooklyn och Coney Island tog sonen på allvar steget över till Manhattan. Det guldglittrande Trump Tower på Femte Avenyn rymmer inte bara hans egen våning högst upp i tornet, utan är också symbolen för framgång och berömmelse.

ANNONS

Varför nu?

När nu Donald Trump ställs inför rätta för att – liksom sin far – ha övervärderat sina tillgångar för att få förmånliga lån med låga räntor och undervärderat samma tillgångar för att minimera skatten ställer han sig frågande inför tidpunkten för rättegången. Han hävdar att New Yorks högsta politiskt valda juridiska ansvariga, den demokratiska justitieministern Letitia James, utnyttjar sin ställning för att underminera hans presidentvalskampanj.

Men i New York ställs snarare frågan – varför först nu? Donald Trumps affärer har ifrågasatts under många årtionden och flera andra fastighetsmoguler har fallit, med Trumps smädelser klingande i öronen.

De mest kända är paret Leona och Harry Helmsley som främst på 1980-talet konkurrerade med Donald Trump. Det handlade inte bara om fastigheter och hotell utan även om de personkulter som de byggde kring sig själva.

Leona Helmsley lanserade sig som New Yorks hotelldrottning med sin bild i jätteformat på byggnader som paret ägde. Till dessa hörde en tid ikoniska Empire State Building. Donald Trump, å sin sida, såg till att han personifierade sin verksamhet med foton på sig själv på alla platser där det var möjligt.

I det lätt dekadenta och brackiga 1980-talet accepterades varken Trump eller Helmsley i det "fina" New York där anor och gamla, men betydligt skralare, kassakistor värderades högre än "uppkomlingarnas" fastigheter och pengar.

ANNONS

Hävdar häxjakt

Leona Helmsley hamnade till sist i rättsväsendets garn och dömdes 1989 till fängelse för bland annat skattebrott. Det var en dom som landade väl hos Donald Trump som i åratal hällt förolämpande tillmälen över sin konkurrent.

När den första kvinnliga vicepresidentkandidaten Geraldine Ferraro nominerades av demokraterna 1984 föll blickarna omedelbart på hennes man John Zaccaro, som var i fastighetsbranschen i New York. Han dömdes till samhällstjänst för ekonomiska oegentligheter och Donald Trump kunde inte hålla inne sin skadeglädje.

Men nu sitter Donald Trump själv på den anklagades bänk. Han hade inte behövt inställa sig personligen i det här läget utan kunde ha representerats av sina advokater. Allt sker inom stängda dörrar och ackrediterade fotografer och journalister tilläts bara att vara på plats en kort stund i inledningen av målet. Men Donald Trump har vid flera tillfällen lämnat sin plats för att utanför lokalen ge sin syn på saken till medierna som samlats där.

Han uttrycker sig förklenande om Letitia James, talar om en politiskt betingad häxjakt och om en rättssäkerhet som urholkas. Själv är Donald Trump inte längre skriven i New York utan i Florida där han har sin egendom Mar-a-Lago.

Affärsmannen utmanas

För Trump handlar det inte bara om ett av alla rättsfall som redan pågår och om de som väntar på honom. Här är det i stället hela den noggrant uppbyggda personkulten som står på spel. Den framgångsrike affärsmannen som byggt ett miljardimperium och som lovat att han kan styra USA lika bra som sin egen verksamhet står inför rätta för ekonomiska oegentligheter.

ANNONS

Familjen är också indragen. Sönerna Donald Jr och Eric och dottern Ivanka ska höras om sin inblandning. Det är en civil process där bötesbeloppet rör sig kring 2,7 miljarder kronor. Yrkesförbud och förbud mot att både äga och handla med fastigheter i New York finns med i bilden. Fängelsestraff är inte uteslutet.

Den 22 december väntas rättegången vara avslutad. Donald Trumps advokater har meddelat att han troligen inställer sig i domstolen vid många tillfällen. Själv har han sagt att han på plats vill se hur den "korrupta domstolen" agerar.

LÄS MER:Trump i rätten: "En bluff och en skam"

LÄS MER:Var är Melania Trump?

LÄS MER:Telefonsamtal kan fälla Trump när han åtalas – igen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS