Stolta elever. Niondeklassarna Mariyama, Daniil och Nazanin är tre av Sandeklevsskolans solskenshistorier. Längst till höger i bild syns rektor Charlotta Björk.
Stolta elever. Niondeklassarna Mariyama, Daniil och Nazanin är tre av Sandeklevsskolans solskenshistorier. Längst till höger i bild syns rektor Charlotta Björk.

Nyanlända får toppbetyg

Allt fler klarar skolan i Göteborg. De nyanlända eleverna på Sandeklevsskolan är några av dem. Och nu väntar gymnasiet.

ANNONS
|

På Sandeklevssskolan i Bergsjön går omkring 150 elever på högstadiet. Av dem är 39 procent nyanlända vilket innebär att de varit i Sverige i högst tre år. Och trots en hög andel nysvenskar stiger betygen. Charlotta Björk som är rektor för årskurs 7-9 berättar att hon inspireras väldigt mycket av eleverna. De har lyckats avverka vad som motsvarar nio års studier på endast två, tre år. Med goda resultat, dessutom.

– De har väldigt skiftande bakgrund och de gör fantastiska framsteg. Jag är full av beundran. Tänk vilken tillgång, det är helt otroligt, säger hon.

De 15-åriga eleverna Nazanin, Mariyama och Daniil är bra exempel på detta. De kommer från Afghanistan, Gambia respektive Ukraina och har bott i Sverige i mellan två och fyra år. Innan dess kunde ingen av dem ett ord svenska. Nu lämnar de högstadiet med inte bara godkända betyg, utan höga sådana. Flera A:n, B:n och C:n finns med i deras slutbetyg. På frågan om hur det varit att plugga på en svensk skola säger Nazanin:

ANNONS

– Det var inte så svårt som jag trodde. Men jag är inte nöjd. Jag vet att jag kan bättre.

Hon har siktet inställt på att bli advokat. Även studiekamraterna Mariyama och Daniil har stora planer. Mariyama vill helst bli läkare medan Daniil kan tänka sig att arbeta inom räddningstjänsten. Men först väntar sommarlovet innan det är dags för nästa anhalt, gymnasiet i höst.

På Sandeklevsskolan har man valt att inte särredovisa betygen för nyanlända i år, även om det numera finns en möjlighet att göra detta. Dock kommer samtliga skolor i Göteborg att göra detta från och med nästa år. Charlotta Björk berättar att skolans framgångsrecept stavas närvaro. Förutom att anpassa arbetet efter elevernas behov så satsas det på trygghet. Man försöker skapa lugn och ro för att upprätthålla en god studiemiljö.

– Vi har mycket lärare i korridorerna. Elevhälsan är närvarande och vi har satsat mycket på mentorskap. Det handlar om att motivera eleverna och jag tycker att vi har lyckats bra. Men jag är inte nöjd än. Jag kan vara det en stund men det finns mycket mer att göra.

Daniil säger att han märkt av en positiv förändring på skolan den senaste tiden.

ANNONS

– Det har blivit lugnare. När jag gick i sjuan var det lite stökigt och svårt att koncentrera sig. Nu är det mycket bättre.

FAKTA: Betygsresultat påSandeklevsskolan

Årskurs 9, 2016

Andel som nått målen i alla ämnen: 44,2 %

Genomsnittligt meritvärde: 200,1 poäng

Behörighet till yrkesprogram: 59,6 %

Årskurs 9, 2014

Andel som nått målen i alla ämnen: 30 %

Genomsnittligt meritvärde: 162 poäng

Behörighet till yrkesprogram: 44 %

ANNONS