Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ny morgonrutin? Med Bello mot magen får du järnkoll på hur bantningen går. Det vita ägget är prylen för stressade hussar och mattar som oroar sig för hundens mentala hälsa. One Plus har gjort en mobil där skärmen kan ändra färg. Objektiven är osynliga. Bild: Olive, Go Dogo och One plus

Eva Wieselgren: Nya prylar vi kanske inte behöver

En bukfettmätare och ett hundträningssystem för tv:n. På hemelektronikmässan CES i Las Vegas visas prylar som kanske blir succé. Eller också inte.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Bello fat manager från Olive Healthcare är för dem som fokuserar på den egna kroppen. Bello är en apparat du sätter mot magen för att mäta bukfettet. Den som vill veta om vikten beror på muskler eller fett kan nu få svaret. Tanken är att vi ska göra detta varje dag och i en app få tips om lämplig diet och träning. Fettet mäts genom att analysera hur infrarött ljus tas upp av kroppen.

Bello finansieras genom crowdfunding på sajten Indiegogo. Den som inte brinner av längtan efter en fettmätare gör klokare i att vänta och se om den kommer ut på marknaden.

En pryl för den som är orolig för att bli skallig är en skalpscanner från ett startupföretag som heter Becon. Den ska analysera hårstråna och varna om du börjar tappa hår. Jag har ingen bild men det är en svart avlång pryl du håller mot hårbottnen. Dock kan inte prylen stoppa håravfallet.

Go Dogo ser ut som ett stort vitt ägg och skulle kunna tas för en elegant smart högtalare. Men är en del av ett träningssystem för hundar tänkt att monteras i vardagsrummet och kopplas till tv:n. I ägget lägger hundägaren hundgodis.

Ägget sitter monterat på väggen. När hunden lämnas ensam hemma kan den få träning av ett program på tv:n. En kamera spelar in hunden från sidan och ser hundens rörelser. Om hunden sätter sig när en människa på tv-skärmen säger ”sitt” kommer en godisbit från ägget. Efterhand kan hunden lära sig svårare tricks. Ägaren kan styra det hela från en app.

Meningen är att hunden ska få mental stimulans och inte behöva ha tråkigt när ägaren är borta.

Go Dogo är ett danskt företag och prylarna är designade för att smälta in i ett stilfullt hem. Den går att stödja via Indiegogo. Det är bara att hoppas att hundarna inte blir så entusiastiska att de välter tv:n

Hur blir framtidens mobiler då? Ja, kanske kommer vi att slippa se ett antal kameraobjektiv på baksidan. Kinesiska One plus visade upp en konceptmobil på CES där glaset skiftar från genomskinligt till svart när kameran inte används. Skärmen kan ändra färg. Den här tekniken, elektrokroma glas, används redan i bilar och flygplan. One Plus har gjort en tunn variant för mobiler som även ska fungera som ett polarisationsfilter och ge skarpare bilder.