Nya lejonungar i Borås djurpark

ANNONS
|

Det var natten mellan lördag och söndag som lejonhonan Razaya födde de söta lejonungarna, som har namngivits efter karaktärer ur böckerna om Harry Potter. Weasley, Granger, Potter och Dolores heter ungarna, som enligt zoologen Daniel Roth är vid god hälsa.

– Men det är ju lite handikappade såhär i början. De är ungefär som kattungar. De är blinda vid födseln och väldigt beroende av mamman, säger Daniel Roth.

Fick Harry Potter-namn

Att ungarna fick namn efter just Harry Potter beskriver Daniel Roth som något av en slump.

– Det är djurvårdarna som bestämmer. Men ofta när det rör sig om lejon eller andra exotiska djur så blir det ju mycket afrikanska namn, så det är väl kul med omväxling, säger han.

ANNONS

Stor glädje i parken

På djurparken är man väldigt glada över födslarna.

– Det känns skitkul. Verkligen jättekul. Det var ju ett tag sedan vi fick några lejonungar senast, säger Daniel Roth.

Länge sedan sist

Senast det föddes lejonungar på Borås djurpark var för ett och ett halvt år sedan, vilket är ovanligt lång tid när det gäller lejon, menar Daniel Roth.

– Ja, de brukar annars föröka sig väldigt bra i djurparksmiljö, säger han.

Nyligen föddes även ett par gepardungar på Borås djurpark, vilket Daniel Roth menar är lite mer ovanligt.

– Geparder är bland de djur som är svårast att få att föröka sig i fångenskap.

På Borås djurpark finns nu totalt åtta lejon. Förutom de fyra nykomlingarna bor även mamma Razaya, pappa Armani och Razayas två systrar, Jamila och Karasi i parken.

Kan ta tid innan de visas

Men för den som är ivrig att få se de små lejonungarna är det bara att ge sig till tåls. Än så länge håller de sig inomhus, och måste vara i en lugn miljö. Enligt Daniel Roth är det oklart när de kommer att släppas ut bland de andra lejonen, men det lär ta minst en månad, säger han.

– Vi får se. Vi sätter inget exakt datum. Det får ta den tid det tar, säger han.

ANNONS

ANNONS