Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Nya flyktinglagen en "panikåtgärd"

Almedalen: När regeringens nya flyktingpolitik debatteras är alla snabbt väldigt osams.

Den 20 juli träder en ny lag om flyktingmottagande i kraft. I ett slag gör den att Sverige lägger sig på EU:s miniminivå. Det är sagt att lagen är tillfällig och ska upphöra att gälla efter 2019. . 

Under ett seminarium i Almedalen menar Joakim Ruist, migrationsforskare på Göteborgs universitet att den nya lagen är ett exempel på en panikåtgärd från politikerna. Han vill i grunden förändra flyktingmottagandet genom att avskaffa asylrätten och i stället utöka antalet kvotflyktingar.

Lisa Pelling på vänstertankesmedjan Arena menar att det är helt fel väg att gå.
– Det är en naiv argumentation och fullständigt livsfarlig.
Hon menar att en slopad asylrätt skulle få förödande konsekvenser för de många som i dag söker asyl i närområden till krigszoner. Lisa Pelling är också starkt kritisk till den nya lagstiftningen som tar bort möjligheten till familjeåterförening,

Även Alice Teodorescu, ledarredaktör på GP, tycker att familjer kommer i kläm med den nya lagen, men liksom Joakim Ruist vill hon se ett kvotsystem istället för dagens asylmottagande.
– Ett kvotsystem skulle hjälpa dem som har störst behov. Dagens system gynnar de mest resursstarka. Jag kan inte förstå varför vänstern vill att starka män kommer till Europa medan kvinnor och barn blir kvar i flyktinglägren.

Alice Teodorescu är den enda av de fyra debattörerna som tror att den tillfälliga lagen kommer att permanentas även efter 2019.
– Jag ser inga tecken på att en större förändring av flyktingmottagandet är på gång och då kommer vi att behöva den. 

Anders Danielsson, generaldirektör för Migrationsverket, säger att verket hade stark kritik mot lagen men att uppdraget nu har förändrats och att han följer det som politikerna beslutat.
– Vi ska värna asylrätten, den är inte rubbad även om villkoren runt omkring har förändrats.

Lisa Pelling tror att lagen kommer att bli en valfråga 2018 och tycker att det är bra.
– Jag tror att vi kommer att få se en stark folklig mobilisering mot denna lag. I Almedalen kommer det att presenteras rapporter om hur byråkratiskt och krångligt det blev och hur människor plågades.

Joakim Ruist insisterar på att det enda schyssta sättet är att slopa asylrätten.
– På pappret har vi sagt att alla får komma. Men vi tänker inte leverera. Europa ägnar all sin kraft åt att bygga murar istället för att skapa ett bättre system.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.