Nya älgkalvar födda i Slottsskogen

En av Slottsskogens älgkor har blivit mamma i veckan. Förlossningen gick bra och pappan stod bredvid och tittade på.

ANNONS
|

Det är inte bara i Englands kungafamilj det fötts bebisar den här veckan, även skogens drottning har fått tillökning. Slottsskogens ena älgko nedkom i måndags med två söta små kalvar.

Redan på måndagsmorgonen förstod personalen i Slottsskogen att det var dags. De fanns på plats och övervakade födseln. Mamman var lugn och förlossningen skedde i hennes hage. Hon hade inga problem att föda inför alla som tittade på.

– Förlossningen gick bra och de reste sig snabbt upp, berättar Anna Schönström, djuransvarig.

Pappan till kalvarna stod bredvid och tittade på, fast på andra sidan stängslet. Ingen av föräldrarna var några förstagångsföräldrar. Älgkon har fått en kalv tidigare, och tjuren har flera sen tidigare.

ANNONS

Två systrar

Kalvarna visade sig vara två tjejer, de har inte ännu fått några namn, de kommer att få det längre fram. Men en av dem mår inte så bra.

– En av kalvarna har blivit sjuk, hon har fått diarré men vi jobbar med henne. Så det är lite ovisst för henne. Men den andra mår bra.

Redan en timma efter födseln var de två syskonen på benen och diade från sin mamma. Till hösten kommer de sen att börja äta riktig mat som består av växter.

Vill man se en nyfödd älgkalv kan man se en av dem med sin mamma redan nu i Slottsskogen.

Anna Schönström berättar att de har fler djur som kommer att föda snart.

– Vi har killingar på gång, och kron- och dovhjort i maj och juni.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS