Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

BILD: TT / Kollage

Ny studie: Drick kaffe - så kan du leva längre

Den som dricker kaffe får också ett längre liv. Det framkommer från två nya studier publicerade i medicinjournalen Annals of Internal Medicine, skriver The Guardian.

Den första studien riktade sig mot statistik baserad på dödligheten hos 520 000 personer där både kaffedrickare och icke-kaffedrickare ingick. Personerna som ingck i studien kommer från 10 europeiska länder. I den andra studien följdes 185 000 personer av olika etniciteter under en period om 16 år, skriver The Guardian.

Koffein eller koffeinfritt spelar ingen roll

Resultatet från de båda studierna är dock densamma – 12 procent av de personer som drack en kopp kaffe per dag tenderade i mindre utsträckning av dö i förtid, medan 18 procent gällde för den grupp som drack minst tre koppar per dag. Om kaffet innehöll koffein eller inte spelade ingen roll.
– Det går inte att säga om kaffedrickande förlänger livet, men det finns ett samband. Om du dricker kaffe ska du dricka upp! Om du inte dricker kaffe bör du överväga att börja, säger Veronica W. Setiawan, som är en av studiernas huvudförfattare, i ett uttalande.

LÄS MER: Gabriella är expert på en vanlig kopp kaffe

I den andra studien står det även att kaffet kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och sjukdomar i matspjälkningssystemet. Dessutom minskar även risken för lung- och njursjukdomar, stroke och diabetes för de som dricker kaffe. Dock vet man ännu inte exakt vad det är i kaffet som förlänger livet.

WHO har tidigare varnat

Det är inte första gången som kaffe visar sig vara hälsosamt. Science Daily skriver att tidigare studier visat att kaffe minskar risken för att drabbas av diabetes, cancer, Parkinsons sjukdom och leversjukdomar. Däremot har Världshälsoorganisationen (WHO) tidigare varnat för att kaffe kan kopplas till cancer i urinblåsan. Men de har även flaggat för att kaffet kan minska risk för lever- och livmodercancer.

LÄS MER: Sveriges bästa kaffe finns i Göteborg

Norden är det område i världen som konsumerar mest kaffe. I april skrev SVT att det är Finland som leder ligan med ett snitt på 3,5 kopp per dag och person. Sverige kommer på andraplats med 3,2 koppar och Norge och Danmark samsas om tredjeplatsen om 3,1 koppar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.