Ny strejk och bittrare ton i hamnkonflikten

Ytterligare ett dygn med strejk i containerhamnen. Medlemmarna i Hamnarbetarförbundet är stridslystna och menar att arbetsgivaren bryter mot grundregler på arbetsmarknaden.

ANNONS
|

Under torsdag eftermiddag samlades medlemmarna i Hamnarbetarförbundets avdelning fyra till möte. Då pågick ett andra strejkdygn och stora delar av containerhamnen låg tyst och öde. Även i tisdags strejkade Hamnarbetarna under 24 timmar.

Hittills har förbundet varit återhållsamt med uttalanden. Ordförande Peter Annerback säger att man inte velat störa de pågående förhandlingarna. Men nu vill facket ge sin bild av konflikten och har kallat till presskonferens. Varken medlemmarna eller Hamnfyrans ledning tycker att arbetsgivaren visar förhandlingsvilja: Istället uppfattar de att APM Terminals kommer med grundlösa anklagelser.

I onsdags skickade APM Terminals vd Henrik Kristensen ut pressinformation där han beskrev att sjukfrånvaron bland maskinförare var "ovanligt stor" under dagen då arbetet skulle pågå som vanligt.

ANNONS

Anders Möller är vice avdelningsordförande och är upprörd över påståendet.

-Det finns ingen grund för det. Vi har kollat. Av 118 som skulle ha jobbat var nio sjukskrivna och av dessa var två långtidssjukskrivna och två sjukskrivna på halvtid. Folk jobbade på som vanligt.

Han menar att APMT har en ny ledarstil.

-Den är extremt osvensk. Förr fanns en större förståelse och det fungerade bättre. Nu är det mer av "vi bestämmer".

Sofia Lindgren jobbar som grensletruckförare, men i går gick hon strejkvakt.

-Vi vill behålla det vi haft. Vi vill inte ha en försämring, säger hon.

Grunden för konflikten handlar, enligt facket, om att arbetsgivaren vill påverka till exempel vilka som facket skickar på förhandlingar och vilka frågor som kan tas upp.

-Det viktigaste för oss är att vi ska få välja dem som representerar oss på förhandlingar. Jag ser det som grunden för fackföreningsrörelsen, att medlemmarna ska ha tillgång till det vi håller på med i förhandlingsrummet. Det är inget konstigt, säger Peter Annerback.

Anders Möller förtydligar med att det kan handla om vem som ska diskutera schemaförändringar.

-När vi har haft med representanter för olika grupper så undviker man många villospår. Man hittar snabbare en väg framåt. Det har varit en bra modell.

ANNONS

Facket ser det som ytterligare ett tecken på den nya ledarstilen. De menar att personalpolitiken har fått många chefer och tjänstemän att sluta och att företagsledningens förhållningssätt skapar konflikter i onödan.

Under fredagen ska det hållasnya förhandlingar. Facket har öppnat för medling, men säger samtidigt att om de inte ser en förändring hos motparten kommer konflikten att trappas upp.

Fakta: Hamnkonflikten

  1. I tisdags strejkade Hamnarbetarförbundet i containerhamnen i Göteborg under 24 timmar.
  2. Under torsdagenupprepades denna strejk.
  3. Konflikten omfattar drygt 180 anställda i containerhamnen.
  4. Containerhamnen är Nordens största import- och exporthamn och tar in mer än hälften av Sveriges containervolym.
  5. Exempel på företag som använder sig av denna hamn är Volvo, SSAB, Stora Enso, H&M och SKF.
ANNONS