Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Karlatornet kommer att bli Göteborgs högsta utkikspunkt.

Ny stadsbild med Nordens högsta byggnad

Steg för steg håller Karlatornet och den omkringliggande Karlastaden på att baxas närmare byggstart.

 

Nästa steg för Byggnadsnämnden är att låta detaljplanen gå på granskning. Det tror stadsarkitekt Björn Siesjö och Byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP) kommer att ske på sammanträdet i februari.

– Nu har vi fått mer kompletterande information och 3D-animeringar så att man kan se tornet ur olika vinklar. Vi har även tittat på valet av fasadmaterial, som kommer att få stor betydelse för hur byggnaden upplevs, säger han.

Fasaderna på Karlatornet kommer att vara i två olika material, ett betongliknande och ett glasliknande, som varvas längs med byggnadens sidor.

Planen är att tornet blir 240 meter högt, med marginal Nordens högsta, men samtidigt något lägre än den tidigare planen.

Enligt stadsarkitekt Björn Siesjö är också Karlatornets topp, som kan liknas vid tornpjäsen på ett schackbräde, något som skapat diskussion.

– Toppen höll på att fyllas ut med byggnadsmassa så att det blev ett rakt, avhugget slut och då fick vi tjoa lite och säga att det inte går för sig. Det är ändå den här schackpjäsliknande toppen vi tänkt oss, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.