Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Bongiovanni, till vänster, och Ines Abrahamsson hjälper Eva Paulsson att komma på nya ord i en Wordfeud-match.

Ny satsning: Ungdomar gör livets första arbetspass på stadens äldreboenden

Sång, quiz eller assistans med Wordfeud på surfplattan. Det är några av arbetsuppgifterna för det hundratal ungdomar i 15-årsåldern som i helgen började arbeta på stadens äldreboenden.

På Svaleboskogens äldreboende är fikan framdukad. Runt det stora bordet sitter ungdomar och äldre. Eva Paulsson är en av de boende som varit med under nästan två timmar när ungdomarna från grundskolan Sannaskolan gjort det första arbetspasset på boendet.

– Det har varit trevligt. De har frågat oss hur vi har det och vad vi har gjort tidigare i livet. All kontakt med den normala världen är väldigt rolig, säger Eva Paulsson.

Det hela är en del av en satsning som Göteborg inlett tillsammans med företaget Ung Omsorg. Med start under den gångna helgen och under ett år framåt ska ungdomar arbeta varje vecka på äldreboenden i samtliga tio stadsdelar. Arbetsuppgifterna varierar. Det kan till exempel handla om att läsa dagens tidning, ordna ett quiz, allsång eller att slå en svägerska i Wordfeud, ett spel på mobilen som påminner om Alfapet.

– Ja, visst kunde de hjälpa till med det. Wordfeud håller jag på med jämt. Det är skojigt, säger Eva Paulsson.

Gunvor Hallenborg bor också på Svaleboskogens äldreboende. Även hon har varit med under ungdomarnas första arbetspass.

– Jag kan inte tänka mig något bättre. Sedan kanske det kan vara så att man inte orkar så länge. Men det har bara varit roligt, säger hon.

Gunvor sitter bredvid fjortonårige Tobias Gerhardsson och håller honom i handen. Han är en av de ungdomar som passerat nålsögat och fått jobb på äldreboendet. Runt om i staden är det sammanlagt 120 ungdomar som är anställda av Ung Omsorg. Totalt var det 800 sökande. Hälften kallades till intervju. De som sedan anställts får lön och semestersättning. För samtliga ungdomar på Svaleboskogens äldreboende är det deras livs första jobb.

– De kom till vår skola och berättade om jobbet så då gick jag och ansökte. Jag tycker idén var bra med äldre och yngre som möts. Så idag kom vi hit och Gunvor grät glädjetårar. Hon delade sin energi. Det var väldigt kul att se att de blir så glada, säger Tobias Gerhardsson.

Sara Bongiovanni är en annan av ungdomarna som fått jobb på Svaleboskogens äldreboende.

– Jag gillar att prata med människor och få veta hur andra människor har det. Och det känns bra att ha fått ett första jobb, säger hon.

Det finns flera anledningar till att Göteborg stad valt att inleda ett samarbete med Ung Omsorg. Dels de uppenbara fördelarna med att människor får mötas och utbyta erfarenheter över generationsgränser och dels för att skapa ett större intresse kring omsorgsyrken, menar Svaleboskogens enhetschef Anna-Katrin Holmberg.

– Vi är så glada att de är här. Det är ett fint utbyte. Det är också ett sätt för ungdomarna att se hur det är att arbeta inom vård och omsorg. Så att de någon dag kanske vill bli undersköterska, läkare eller sjuksköterska. För det är fantastiskt roliga yrken, säger hon.

Liknande projekt finns runtom i Sverige. Företaget Ung Omsorg har sin bas i Stockholm och har drivit liknande samarbeten med andra kommuner sedan 2007. Från början startades företaget delvis för att unga skulle få in en fot på arbetsmarknaden, enligt Arvid Morin, en av företagets grundare.

– Vi märkte att det var svårt att få jobb och arbetslivserfarenhet när vi själva var yngre. Det tyckte vi var tråkigt. Det finns många med mycket energi som vill vara med och arbeta på olika sätt. Dessutom är det bra att lära sig hur arbetslivet fungerar med att passa tider och jobba med andra, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.