Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny S-partisekreterare kan vara klar

ANALYS: I god tid före nästa val lämnar Carin Jämtin över stafettpinnen. Namndiskussionerna kring vem som blir ny spindel i S-nätet är i full gång. Redan under onsdagen kan ett namn presenteras.

Under månaderna då S-ledaren Håkan Juholt slogs för sitt politiska liv verkade Carin Jämtin bo i tv-rutan. Som partisekreterare skulle hon försöka styra bilden av Socialdemokraterna externt och samtidigt hålla ihop ett parti i inre konvulsioner och djup kris.

Juholt gick, Carin Jämtin satt kvar. Efter ytterligare turbulens tillträdde Stefan Löfven. Och Carin Jämtin satt kvar. Nu verkar hon, och kanske partiet, tycka att det ändå är dags för byte på partisekreterarposten. Om två år är det val och redan förra valet var en chock för självbilden i S. 31 procent var inte vad man sett framför sig när valrörelsen drog igång. Resultatet kunde dock hjälpligt skylas över genom att partiet fick statsministerposten. Men ytterligare ett sådant val skulle gå hårt åt socialdemokratin i Sverige.

Det tycks inte finnas någon konflikt bakom Jämtins avgång. Enligt vad hon säger i en intervju med TT har hon planerat detta. Nästa år har S kongress och skulle hon stått till förfogande då hade det inneburit ytterligare minst tre år på tåspetsarna. Hon var helt enkelt inte sugen. Kanske är det också så, som Expressens källor säger, att toppjobbet på Sida väntar. Med sin bakgrund som biståndsminister i Göran Perssons regering och sitt starka engagemang i internationella frågor har Carin Jämtin utmärkta kvalifikationer för det lediga Sidachefsjobbet.

Under fem år har Carin Jämtin haft ett av Sveriges svåraste politiska uppdrag. Kravlistan på den som ska efterträda henne är lång. Det ska vara en person som har stark förankring i hela landet och som samtidigt kan göra nödvändiga, och antagligen ganska hårdhänta, förändringar. 

S har svårt med trovärdigheten. Trots att det just nu går bra med ekonomin och arbetslösheten sjunker, ger det liten utdelning för S i opinionen. I en Ipsos-mätning i somras ansåg en majoritet av svenskarna att landet är på väg åt fel håll. S har svårt att nå unga och väljare i storstäder. Och det finns inga stora reformer i sikte, det grepp som ofta har gett en riktning åt S-politiken och engagerat väljarna. Nu gäller det snarare att hålla i det som redan uppnåtts, ett nog så svårt uppdrag när resultaten faller i skolan, bostadsbristen är akut, infrastrukturen är eftersatt och segregationen på väg åt helt fel håll.

Breda reformer har varit en del av Socialdemokratins dna, nu måste partiet hitta ett nytt sätt att förhålla sig till väljarna. Att tänka nytt i de här frågorna och förpacka det på ett smakligt sätt är en viktig del av en partisekreterares uppgifter. Valrörelsen kommer att bli stenhård och läget efter valet är antagligen minst lika osäkert som dagens skakiga parlamentariska situation. En kraftfull partisekreterare i S behövs.
Så vem kan det då bli? Under onsdag morgon har partistyrelsen, enligt uppgifter till GP, kallat till ett extra partistyrelsemöte och det är troligt att ett namn kommer att presenteras efter det mötet. 

I november förra året utsågs Katarina Berggren, då kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, till biträdande partisekreterare. Hon skulle vara en länk mellan de av flyktingkrisen ansträngda kommunalråden och partitoppen. Att hon blir ordinarie partisekreterare är förstås tänkbart. Andra namn som nämnts är Malmös färgstarka kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh och Lena Baastad från Örebro som efter tio år som kommunalråd nyss börjat jobba med ledarskaps- och organisationsutveckling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.