Liz Truss är ny ledare för Torypartiet och får på tisdagen drottningens uppdrag att som premiärminister bilda ny regering.
Liz Truss är ny ledare för Torypartiet och får på tisdagen drottningens uppdrag att som premiärminister bilda ny regering. Bild: Kirsty Wigglesworth

Ny järnlady tar över efter Boris Johnson

Liz Truss är en doer, får saker gjorda, säger hon själv. Det måste hon visa direkt som premiärminister. I en mardröm av akuta och växande kriser står Storbritanniens nya järnlady inför historiska utmaningar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Liz Truss är utrikesministern som inte övergav Boris Johnson och satt kvar. På måndagen utsågs hon till ny ledare för det brittiska konservativa partiet. Hon fick över 81 000 av medlemmarnas röster mot drygt 60 000 för förre finansministern Rishi Sunak. På tisdagen efterträder hon Johnson som premiärminister.

I sitt korta tacktal hyllade hon Rishi Sunak och Boris Johnson. Hon hävdade att hon kommer med en "djärv plan" för att sänka skatterna och stärka den brittiska ekonomin efter pandemin och i energikrisen.

– Vi kommer alla att leverera för vårt land, och jag kommer att se till att vi använder alla fantastiska talanger i vårt konservativa parti.

ANNONS

Hon lämnade scenen till stående ovationer.

Om Johnson har Winston Churchill som ledstjärna, och med tiden kanske också satsar på att komma tillbaka till 10 Downing Street, är hennes förebild Margaret Thatcher, som kallades järnladyn för sin kompromisslösa och polariserande politik på 1980-talet.

Som utrikesminister har Truss utan diplomatiska omskrivningar skarpt kritiserat Ryssland. Hon väntas följa i Johnsons spår med ett snart besök i Kiev och fortsatt starkt militärt, ekonomiskt och politiskt stöd i konflikten.

Ser hot mot nationella säkerheten

Hon har signalerat att hon kommer att ha en hårdare hållning gentemot Peking. Till The Times har hon sagt att hon ser Kina som ett hot mot den nationella säkerheten – på samma sätt som Ryssland. Hon har väckt de ryska och kinesiska ledarnas vrede utan att väja en tum hittills.

Truss ville vara kvar som medlem i EU, men tvärvände. Nu kan hon rasera brexit och avtalet med Bryssel genom att ensidigt riva upp protokollet om Nordirland, med de följder det kan få för de bilaterala relationerna och handeln.

EU-kommissionen varnar och USA:s regering är oroad, medan det förflutna alltid är närvarande på de brittiska öarna. En djup och illavarslande skugga vilar ännu över det nordirländska samhället snart 25 år efter fredsavtalet.

Men inget står högre på den nya premiärministerns dagordning än ekonomin. Energipriserna rusar närmast okontrollerat och skrämmande. Inflationen stiger i rekordtakt och befaras nå över 20 procent. Löner och köpkraft sjunker snabbare än på decennier.

ANNONS

Hoppar över måltider och pantar ägodelar

Läget är på väg att bli kritiskt. Många britter har det redan svårt och väntas få det ännu värre till vintern. Enligt en ny YouGov-undersökning har en tredjedel av britterna hamnat i skuld på grund av levnadskostnaderna: 17 procent hoppar över måltider och 16 procent pantar sina ägodelar för att klara av ökade kostnader.

– Jag kommer att göra allt i min makt för att se till att alla, oavsett var de kommer ifrån, har möjlighet att gå så långt som deras talang och hårda arbete tar dem, lovar Liz Truss.

Hon vill sänka skatter och väntas tillkännage en plan för att hjälpa människor inom en vecka efter tillträdet. Det spekuleras i att hon överväger att frysa energiräkningarna för miljontals hushåll. En nödbudget förväntas inom den första månaden.

Den nya premiärministern står också inför en höst av fortsatt oro med strejker på arbetsmarknaden och en vård med långa köer efter pandemin. Problemen hopar sig brett och utsikterna för 2023 är ytterst osäkra.

Samtidigt bygger hennes egen politiska framtid på att hon visar ledarskap, håller ihop och enar det splittrande Tory-partiet och åstadkommer konkreta positiva resultat. Med missnöje i de egna leden sitter ingen premiärminister säker. Fråga Boris Johnson och Theresa May. Truss måste visa styrka inför de konservativa bänkarna i parlamentet, oppositionen och väljarna för att inte bli den brittiska premiärminister som sitter kortast på sin post i modern tid.

ANNONS

LÄS MER: Johnson går men krisen är inte över

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS