Ny djuphavskräfta namnges efter plastskräp i havet

Forskare från Newcastles universitet har upptäckt en ny art av märlkräfta i Marianergraven, cirka 6500 meter under havsytan. Det lilla kräftdjuret fick det officiella namnet "Eurythenes plasticus" som en fingervisning till vad som även hittades i dess mage. Nämligen plast.

ANNONS
|

Märlkräftor av släktet Eurythenes är den största typen av djuphavslevande kräftor med sin eminenta maxstorlek på drygt 15 cm. Upptäckten av Eurythenes Plasticus publicerades under torsdagen i den vetenskapliga tidskriften Zootaxa. Namnet fick kräftan efter att forskarna även upptäckt att den innehöll mikroplast.

Den lilla märlkräftan blir därmed ett tydligt tecken på att plastföroreningarna gått för långt, menar forskarna som nu ropar efter ett globalt krafttag kring frågan.

–Vi bestämde oss för namnet Eurythenes plasticus eftersom vi ville lyfta fram det faktum att vi måste vidta omedelbara åtgärder för att stoppa spridningen av plastavfall i våra hav, säger Alan Jamieson, forskningsansvarig på Newcastles universitet i ett uttalande på Världsnaturfonden WWF:s hemsida.

ANNONS

Uppskattningsvis åtta miljoner ton plast hamnar i världshaven varje år, motsvarande en lastbil i minuten. Mycket av plasten hamnar i Stilla Havet genom att den sprids via vattendrag, uppger Världsnaturfonden WWF.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS