Carina Ulla Persson har forskat på långtidseffekter av covid-19 hos personer som var inlagda på IVA under första pandemivågen.
Carina Ulla Persson har forskat på långtidseffekter av covid-19 hos personer som var inlagda på IVA under första pandemivågen. Bild: Privat

Ny covidstudie: Yngre tröttare än äldre efter ett år

Två tredjedelar var trötta och orkeslösa och yngre var tröttare än äldre ett år efter covid-19. Det visar en ny studie från Sahlgrenska om långtidseffekter hos patienter som intensivvårdades under första vågen.
– Vi blev förvånade att det var så pass många, säger forskaren Carina Ulla Persson.

ANNONS
|

I en ny studie från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i samarbete med Nottinghams universitetet, har man tittat på långtidseffekterna av covid-19 hos patienter var inlagda på intensivvårdsavdelning (iva). Personer som intensivvårdades på Sahlgrenska under första vågen av pandemin fick besvara frågor om hur de mådde ett år senare.

Resultatet förvånade forskarna.

Studien visar att nära två tredjedelar av patienterna upplevde trötthet och orkeslöshet ett år efter ankomsten till iva. 22,8 procent uppgav att de var så pass utmattade att de har svårt att klara av sin vardag.

– Vi blev förvånade att det var så pass många, säger Carina Ulla Persson, överfysioterapeut vid SU och docent vid Göteborgs universitet, som även har intervjuats av P4 Göteborg.

ANNONS

Hon är en av de forskare som har lett undersökningen.

Något annat som överraskade var att de yngre deltagarna verkade vara tröttare än de äldre. Det går inte att säga säkert vad det beror på, men Carina Ulla Persson har en teori:

– Det kan vara så att de yngre har större krav på sig i sin vardag och att det därför blir mer påtagligt för dem att de orkar mindre. De åldrade kan ha känt mer trötthet innan, så det blir kanske inte lika stor kontrast för dem.

En liten pusselbit

Av de 182 personer som vårdades på Sahlgrenskas intensivvårdsavdelning under den första pandemivågen deltog 105 i studien. Den yngsta var 24 år och den äldsta var 82 år.

– Målet var att titta på hur stor förekomsten av trötthet är och se associerande faktorer. Detta är en liten pusselbit. Vi hoppas att andra bidrar med fler pusselbitar så att vi tillsammans kan komma fram till sanningen, säger Carina Ulla Persson.

Det är viktigt att arbetsgivare, politiker och sjukvården får mer kunskap om postcovid, säger hon.

– Jag hoppas att vi kan lära oss något av detta. Det är viktigt att det finns en förståelse så att de drabbade får rätt bemötande och rehabilitering.

ANNONS

Hög svarsfrekvens

Carina Ulla Persson är glad över att svarsfrekvensen har varit relativt hög, trots att covidpatienterna har varit efterfrågade i många undersökningar.

– Det har varit många som har slitit i dem så de borde vara ganska studietrötta. Jag och kollegorna är oerhört tacksamma över att de valde att vara med.

Kommer ni att följa upp studien längre fram?

– Vi har funderat på att göra långtidsuppföljning men inte satt det i verket än. Det hade varit väldigt givande.

Sahlgrenskas studie omfattar fler frågeställningar än den om trötthet och utmattning. Övriga delar kommer presenteras längre fram.

LÄS MER:16-åriga Nikolina har ”long covid” – bollas runt i vården

LÄS MER:Få covidpatienter helt återställda efter ett år

ANNONS