Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det svåraste för kampanjstaben är att skapa energi och entusiasm kring Joe Biden utan den interaktion med väljare på valmöten som han själv tycker om och som är en av hans styrkor. skriver GP:s Britt-Marie Mattsson.

Britt-Marie Mattsson: Nu väntar nästa utmaning för Biden

Det gick bra att genomföra konventet digitalt. Men går det lika enkelt för Joe Biden att klara av kampanjen på samma sätt? Demokraternas experter filar på ett upplägg som ska fungera.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Demokraternas just avslutade konvent var det första någonsin som skedde digitalt. Coronapandemin hindrade den traditionella inramningen i Milwaukee i Wisconsin. I år passade formatet väl i en tid då många håller sig relativt isolerade och sedan i mars vant sig vid att experter, forskare, politiker, programledare och journalister är med i de flesta tv-sändningar från sina egna hem. Sociala medier översvämmas dessutom av hemmaproducerade videoklipp från självvalda och påtvingade karantäner.

Med extremt mycket kampanjpengar och tillgång till skickliga producenter, regissörer, fotografer och tekniker kan det politiska budskapet paketeras på ett sätt som fungerar bättre digitalt än vad det många gånger gör när det sänds live från en konventarena.

Det var väntat att demokraterna skulle producera konventet mycket professionellt, på samma sätt som republikanerna förväntas göra det när deras möte inleds på måndag. Med extremt mycket kampanjpengar och tillgång till skickliga producenter, regissörer, fotografer och tekniker kan det politiska budskapet paketeras på ett sätt som fungerar bättre digitalt än vad det många gånger gör när det sänds live från en konventarena.

Men det som saknas är nerven, feststämningen, musiken och avbrotten med jubel, talkörer och kaotiska happenings som fortsätter också när konventordföranden försöker överösta och förmå alla att återgå till ordningen. Det är denna entusiasm som är tänkt ska följa med in i den avslutande valrörelsen.

Närvaro är ett viktigt inslag i kampanjen, kandidaterna behöver helst ha besökt alla delstater åtminstone en gång. De viktigaste, som kan avgöra valet, får upprepade uppvaktningar. Så blir det inte i år och det är möjligt att Joe Biden avstår helt från att resa. Då vilar istället allt på att hans digitala framträdanden på alla möjliga plattformar blir så effektiva som möjligt.

Presidentvalet en fråga om pengar

Detta har även de senaste valen varit viktigt och kandidaterna har sedan länge förlitat sig på sin egen reklam – i tv och på andra plattformar – för att nå fram. Ju mer pengar, desto större möjlighet att hitta till majoriteten av väljarna som aldrig personligen sett någon av kandidaterna vid ett valmöte.

Richard Nixon var den förste presidentkandidaten som ansåg att han måste förlita sig på ”paid media” , det vill säga egen betald tv-reklam för att få ut sitt budskap. Han litade inte på ”free media”, alltså den bevakning som journalister står för och som i motsats till tv-reklam är gratis för kandidaten. Nixon tyckte att han behandlades illa av medierna och att hans motståndare John F Kennedy favoriserades 1960. I valen 1968 och 1972, som han vann, var det reklam som han ansåg som framgångsmodellen. Alla kandidater har sedan dess funderat i samma banor.

De gamla metoderna med att ringa väljare och att knacka dörr finns med, men har tappat i värde med allt färre som svarar på nummer som de inte känner igen och med bara ett fåtal som öppnar dörren för okända i coronatider.

Den tillgängliga reklamtiden i tv för hösten är i praktiken redan tecknad av Donald Trump och Joe Biden. Det är framförallt de lokala sändningarna som är attraktiva. Här skräddarsys budskapen efter olika målgrupper. På alla sociala medier är det möjligt att förfina det hela med ”micro targeting”, där enskilda användargrupper får reklam som direkt riktas till dem sedan deras intressemönster kartlagts. Det finns nationell reklam som kan ses över hela USA, men det är de lokala insatserna som kan förstärka eller svänga opinionen.

De gamla metoderna med att ringa väljare och att knacka dörr finns med, men har tappat i värde med allt färre som svarar på nummer som de inte känner igen och med bara ett fåtal som öppnar dörren för okända i coronatider. Reklam direkt i brevlådan uppfattas fortfarande som effektivt.

Det svåraste för kampanjstaben är att skapa energi och entusiasm kring Joe Biden utan den interaktion med väljare på valmöten som han själv tycker om och som är en av hans styrkor.

Ännu är inget exakt beslutat om hur Bidens kampanj kommer att utformas sedan han nominerats. Men att mycket kommer att ske digitalt är klart. Det väl genomförda konventet visar att det kan fungera.