Nu inleds returmatchen mellan Joe Biden och Donald Trump

Frihet och demokrati. Det är temat för Joe Bidens kampanj. Udden riktas direkt mot Republikanerna och Donald Trump. Biden beskriver presidentvalet 2024 som ett ödesval för USA.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Amerikanerna vaknade på tisdagen till att Joe Biden officiellt meddelade att han ställer upp till omval för presidentposten. Videon lades ut klockan sex på tisdagsmorgonen, på dagen fyra år sedan han gjorde sitt tillkännagivande inför förra valet.

En ödesmättad ton präglar videon med stormningen av Kapitolium, protester mot förbudet mot aborter och demonstrationer mot inskränkningar i medborgerliga rättigheter. Skillnaden i levnadsvillkor mellan fattiga och rika illustreras av dollarsedlar som spottas ut ur tryckpressar. Donald Trumps ansikte finns med i profil. Några av de mest konservativa politikerna, som Marjorie Taylor Greene, syns också och beskrivs som "MAGA-extremister." (Förkortning av Donald Trumps val-slogan ”Make America Great Again.)

ANNONS

Med videon har Joe Biden satt igång sin kampanj där Kamala Harris fortsatt är hans parhäst som vicepresident, utsett en stab och kan påbörja den omfattande insamlingen av pengar som behövs för valrörelsen. Det handlar om många miljarder dollar. Högsta domstolen ogiltigförklarade för några år sedan restriktionerna för hur mycket pengar som kan spenderas. Detta har lett till en penningrullning som saknar motstycke, inte bara i presidentval utan även i guvernörs- och kongressval. Lokala val har också förvandlats till penningmagneter.

Åldern är Bidens akilleshäl

Joe Biden inleder sin kampanj med låga opinionssiffror. Bara omkring 42 procent tycker att han gör ett bra jobb som president, enligt den senaste sammanställningen av Fivethirtyeight.

Det är ett svagt utgångsläge för en återvalskampanj, men det mest alarmerande är att 72 procent av väljarna anser att han inte borde ställa upp igen. Av de demokratiska väljarna föredrar drygt hälften en annan kandidat.

Åldern är skälet som flest väljare ser som negativt. Joe Biden är 80 år, kommer att vara 82 när han svär eden om han återväljs och 86 när den andra mandatperioden är över.

Själv säger Biden att mycket återstår som han vill uträtta. Demokratin är, enligt Biden, hotad liksom friheten som amerikanerna värderar högt.

Det finns även ett annat starkt skäl, som Biden inte ännu framhåller. Han vill visa att väljarna ger honom förtroende för ytterligare en period för att därmed begrava Donald Trumps falska anklagelser om att han vann valet 2020 på valfusk. Trump och hans lojala bas kallar Biden för en "illegitim president" som stulit presidentskapet från den rättmätige vinnaren.

ANNONS

Frågetecken kring motståndare

Ännu finns ingen utmanare inom det demokratiska partiet som kan vinna över Biden. Men med Bidens låga opinionssiffror kan några ändå lockas att ställa upp om valvinden inte vänder till den sittande presidentens fördel.

Med en intensiv kampanj från Bidens sida – kopplad till den fördel som presidentskapet innebär – blir det dock allt svårare för andra demokrater ju längre tiden lider.

På den republikanska sidan har Donald Trump bedrivit sin kampanj inför valet i november 2024 i närmare ett halvår. Det finns några ytterligare republikanska kandidater som inte anses ha någon chans. Det stora frågetecknet just nu är vilka planer Floridas guvernör Ron DeSantis har. Han är för tillfället på en rundresa till Japan, Sydkorea, Israel och Storbritannien men tros vara beredd att slåss mot Donald Trump om den republikanska nomineringen. DeSantis omvaldes till guvernör i höstas och måste balansera ansvaret för delstaten med en presidentvalskampanj.

Trumps problem med rättvisan

Att mäta DeSantis mot Trump är vanskligt så länge som endast Trump öppet är kandidat. Men att DeSantis ligger jämt med Trump – och i några mätningar leder – är ändå en varningssignal för Trumpkampanjen.

Donald Trump har också fått ytterligare legala problem sedan E. Jean Carroll drivit sin anklagelse om våldtäkt till en domstol i New York. Carroll påstår att Trump våldtog henne i en provhytt på ett varuhus för snart trettio år sedan. Hon framförde sin anklagelse 2018 och ärendet skulle egentligen vara preskriberat. Men New York har fattat beslut om att öppna ett fönster för gamla anklagelser och rättegången kommer att inledas inom kort. Trump har många gånger nekat och kommer inte att vara på plats.

ANNONS

Med Joe Biden som officiell kandidat inleds returmatchen mot Donald Trump. Både Biden och Trump utgår från att de kommer att nomineras av sina partier vid konventen sommaren 2024.

LÄS MER:Joe Biden ställer upp för omval till presidentvalet 2024

LÄS MER:Tucker Carlson lämnar Fox News efter miljarduppgörelsen

LÄS MER:Därför dröjer Joe Biden med sitt presidentvalsbesked

LÄS MER:Att kalla USA bananrepublik kan skada Trump

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS