Sommaren är här, även om det blir bakslag i kommande vecka.
Sommaren är här, även om det blir bakslag i kommande vecka. Bild: Johan Nilsson/TT

Nu har sommaren kommit till Göteborg

Tro det eller ej, men med rätt uppnådd temperatur fem dagar i rad har faktiskt sommaren kommit till Göteborg. Kommande vecka blir dock kallare.

ANNONS

Med fem dygn på raken med en dygnsmedeltemperatur på minst 10,0 grader har den meteorologiska sommaren lokalt anlänt till Sverige. Två stationer, Örebro och Göteborg, har uppfyllt villkoret.

– I Göteborg var det precis på gränsen på måndagen den 20 april, så det var på håret att uppfylla definitionen, säger Tomas Fyrby, meteorolog på SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, i Uppsala.

Sedan lyckades värmen hålla i sig fyra dygn till och saken var klar i fredags kväll. Att sommaren anlände redan den 20 april är mycket tidigt.

– Även om det blir kallare igen så tar man inte tillbaka det.

ANNONS

Så nu är det sommar – även om det skulle snöa. För vi vet ju hur det är med aprilväder och än är det några dagar till att bocka av i denna väderförrädiska månad.

– Det är inte ovanligt att det är så i april, att vi får sommartemperaturer i flera dagar och att det sedan kommer snö. Det är inte konstigt alls för april, konstaterar Tomas Fyrby.

Från soligt till snöhagel är fascinerande skiftningar

Han berättar vidare att det ser ut som om det är slut på den här första längre delen med lite värme, och att det kommer att bli lite svalare den kommande veckan om man tittar på prognosen. Men även om medeltemperaturen svänger tillbaka till vår, är vi alltså per definition kvar i den meteorologiska sommaren.

Varför är vädret så osäkert just i april?

– Bra fråga. Våren är över huvud taget osäker, och även i maj kan det ju slå till och bli kallt. April är en härlig tid och personligen tycker jag att det är kul när det svänger från soligt till snöhagel, på grund av kall luft på hög höjd, eller att vi får en ordentlig skur. Det är fascinerande skiftningar!

Även om han också njuter av ett ordentligt högtryck på sommaren.

ANNONS

– Fast högtryck ger ett ganska statiskt väder, inte så många växlingar och en så stor variation som i ett lågtryck. Då, både på sommaren och våren, kan stackmolnen växa till sig och ge plötsliga skurar på eftermiddagen. Det är ganska signifikant för våren, säger Tomas Fyrby.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS