Nu har S chansen att fundera på vad de vill med första maj

Coronakrisen har ställt in alla demonstrationståg, så det stora flertalet av Göteborgs S-sympatisörer kan med gott samvete göra precis som de brukar på första maj – alltså ägna sig åt något helt annat än att demonstrera. Kanske borde de också ägna en tanke på vad de vill med den här dagen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven är rekordhögt. Stödet för partiet har inte varit på de nivåer det är nu på år och dar.

Ett perfekt läge för Socialdemokraterna att rida på framgångsvågen och samtidigt visa gemenskap, solidaritet, sammanhållning och allt det där som hör första maj till. Och nu när det inte går att gå ut på gator och torg är förstås Framtidspartiets medlemmar redo att följa med i sin tid och fira digitalt.

Eller kanske inte. 131 personer har hittills anmält sig till partiets Göteborgsavdelnings Facebookevent som ersätter det traditionella firandet. Det motsvarar väl knappt ens antalet förtroendevalda socialdemokrater i staden.

ANNONS

Tal av statsministern

Nu finns det i och för sig inget som säger att man måste anmäla sig i förhand till eventet. Det kan självfallet bli så att stadens alla S-sympatisörer loggar in redan vid 10.00 för att vara med i gemenskapen, fira med panelsamtal och annat smått och gott fram till dess riksorganisationen tar över vid 11.00 och bjuder på tal av Stefan Löfven och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Men erfarenheterna från de senaste årens allt glesare led mellan Järntorget och Götaplatsen säger någonting annat.

Förra året var inte ens 1 000 personer på plats för att lyssna på huvudtalaren Lena Hallengren.

Omkring sju gånger så många lyssnade på Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som talade på Gustaf Adolfs torg en stund tidigare. Att Socialdemokraterna har mer än dubbelt så många sympatisörer i staden är inget som syns på Göteborgs gator under första maj.

Tydligare kamp för V

Och så har de sett ut de senaste åren. Vänsterpartiet har lockat betydligt större skaror till sina demonstrationer, av den enkla anledningen att man vet vad man vill med första maj – och med sitt politiska engagemang.

Det är tydligt att Vänsterpartiet ser orättvisor att slåss emot, klyftor som måste överbryggas, utslagning som måste stoppas.

Men Socialdemokraterna?

Det är förstås svårt att rasa mot det samhälle man själva byggt och förvaltat en god del av de sista 100 åren. Alltså har de senaste årens första majmanifestationer inneburit en mix av hyllningar av den egna förträffligheten, de landvinningar ett långt S-styre fört med sig och ett och annat utfall mot den illmariga borgerligheten.

ANNONS

En chans att se framåt

Det är uppenbarligen inte något som lockat sympatisörerna att gå man ur huse. Och att partiet nu tagit ytterligare ett par kliv inåt mitten och genom januariavtalet gjort delar av den borgerliga politiken till sin egen gör det knappast enklare att renodla arbetarretoriken.

Så. Ett växande stöd till trots – kanske är det lika bra att demonstrationstågen uteblir i år. Det ger Socialdemokraterna chansen att luta sig tillbaka i soffan framför Facebookeventet och fundera på vad arbetarnas dag innebär för partiet på 2020-talet.

Fakta: Första maj 2020

Socialdemokraterna i Göteborg sänder sitt firande via Facebook och Öppna kanalen från klockan 10.00. Panelsamtal och "olika inslag" står på programmet.

Från klockan 11.00 har partiet och LO Sverige en nationell sändning via Facebook. Statsminister Stefan Löfven talar klockan 11.01.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talar 11.31.

Även Vänsterpartiet har ett digitalt firande. Den nationella sändningen inleds klockan 12.00.

Partiledaren Jonas Sjöstedt talar 12.30.

Klockan 14.00 blir det första majtal med Ung Vänster.

Klockan 15.00 arrangerar Vänsterpartiet ett digitalt första majtåg i World of Warcraft, där Daniel Bernmar ska hålla tal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS