Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arne Larsson, Jonas Hinnfors och Karin Jansson analyserar direkt efter Stefan Löfvens tal.

Arne Larsson: "Nu handlar det om att rädda det som räddas kan"

Stefan Löfven vill inget hellre än att valrörelsen ska handla om välfärden. Men frågan är om alla ställer upp på hans bild att Socialdemokraterna ständigt levererar bättre välfärd – och om det räcker för att rädda partiet från ett katastrofval.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Statsministern börjar med att berätta om hur han som fosterbarn, med sämre förutsättningar än många andra, kom till ett fosterhem och en gemenskap där han fick möjligheter att ta sig någonstans i livet.

Det starka samhället fanns där.

Med det som utgångspunkt får vi höra hur skolorna blivit bättre under den rödgröna regeringens tid vid makten och om rekordstora satsningar för att komma tillrätta med ungas psykiska ohälsa. Och det är rekordsatsningar på polisen, det är en ungdomsarbetslöshet som är lägre än på 16 år, det är vårdköer som han lovar att regeringen ska fortsätta korta.

"Vi håller ihop"

Allt det här och lite till är möjligt genom ett hört gemensamt arbete och att vi håller ihop – en fras som gick som en röd tråd genom talet.

"Vi håller ihop." "Tillsammans bygger vi det starka samhället."

Jodå, vi förstår ambitionen.

Men känner folk igen sig? Det är inte säkert. Det finns nog en del borgerlig väljare – ja, kanske rent av en och annan S-väljare – som betraktar både skolresultat och vårdköer som ett stort problem snarare än något som kan läggas på listan över framsteg.

Men visst. Trots ett rätt hopplöst parlamentariskt läge, så finns det en del framsteg Socialdemokraterna med visst fog kan peka på – därför är välfärdsfrågorna som partiet identifierat som det som måste dominera debatten om partiet ska ha en chans att göra ett vettigt val.

Går mot katastrofval

Hittills under valrörelsen har väldigt lite gått Socialdemokraternas väg. Diskussionen har mest handlat om migration och lag och ordning, och det har inte gynnat Socialdemokraterna. Även om siffrorna inte är så katastrofala som i Göteborg talar egentligen allt för att partiet kommer att göra sitt sämsta riksdagsval sedan 1911.

Ja, man måste faktiskt gå så långt tillbaka i tiden för att hitta ett S-val på under 30 procent.

Därför handlar det nu om att rädda det som räddas kan och hämta hem så mycket som möjligt. Full fokus på välfärden, alltså – och sedan man fastnade för den strategin har ju Stefan Löfven vid upprepade tillfällen försökt trumma in i oss att höstens val i själva verket är "en folkomröstning om välfärden".

Men att bara i allmänna ordalag tala om att man vill stärka välfärden vinner man inga val på. Det krävs konkreta satsningar också och under torsdagen lockade statsministern ett stort mediefölje till ett äldreboende i Roma, ett par mil öster om Visby för att presentera en satsning på högre pensioner.

Väljer väljarna före mingel

Det fanns förstås politisk taktik även bakom valet att förlägga utspelet till den gotländska landsbygden. Stefan Löfven, som ju valde bort Almedalen helt förra året, har ägnat de senaste dagarna med att resa runt i Sverige – "inget slår att resa runt och träffa de hjältar som byggt och bygger vårt land".

Nu avrundade han pressträffen med att sätta sig ned bland personal och gamla. Istället för att rusa direkt till en utfrågning i radio eller TV, som de andra partiledarna gjort, satt statsministern och pratade med en äldre man, som berättade att han jobbat på traktens betodlingar i 50 år.

Ja, det handlar om att välja vilka signaler man vill skicka ut – mingel eller vanliga människor – och visa vilka man vill bygga det där starka samhället för. "Nu får de rika stå tillbaka, nu är det vanligt folks tur", som Stefan Löfven uttryckte saken i sitt tal.

Om väljarna ser det som trovärdigt, och hur långt det räcker, återstår att se.

Störst jubel:

Fick Stefan Löfven när han kraftfullt markerade mot NMR: "Ni har inte här att göra. Det här är ett demokratiforum."

Opinionsläget:

I den senaste Sifomätningen uppgav 26.1 procent att de skulle rösta på Socialdemokraterna om det var val i dag. I valet 2014 fick partiet 31 procent.

Publik:

4 100 personer.