Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Motgomery
Bild: Henrik Motgomery

Arne Larsson: Nu är det upp till M och KD – om Löfven kan sitta kvar

Hotet från Vänsterpartiet är på allvar. Sverige kan kastas in i en regeringskris. Men bara om moderater och kristdemokrater vill – och det är verkligen inte säkert. Inte minst som de tre partierna har helt olika mål med den process som nu pågår.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Vänsterpartiets tidsfrist är ute. Socialdemokraterna har inte gått dem till mötes och förtroendet är borta. Beskedet från partiledaren Nooshi Dadgostar är att Vänsterpartiet söker en misstroendeomröstning och vill rösta bort Stefan Löfven.

Och efter det? Ja, det är en nyckelfråga som kan bli helt avgörande för om det blir någon omröstning överhuvudtaget.

Nooshi Dadgostar försöker i det här läget bolla över ansvaret till Moderaterna och Kristdemokraterna – i hennes värld är det nu de som ser till att Stefan Löfven kan sitta kvar. Om de inte röstar bort honom är de regeringens stödpartier, som hon uttryckte det.

Vill ha ett avtal

Hur rimligt det är att förolämpa två partier man plötsligt ska försöka få till en överenskommelse med kan man diskutera, men hursomhelst. Vänsterpartiets tanke är alltså att de tre partierna ska få till någon typ av avtal om hur de ska agera, eftersom de är rädda att M och KD inte litar på att V ska våga fullfölja sitt hot.

Dessvärre för Vänsterpartiet så är det inte det enda hindret.

För solen kommer att gå upp även om regeringen Löfven faller. En ny morgondag väntar. Landet ska styras vidare – och det räcker inte att yxa till en bra plan för att avsätta regeringen, man bör också ha klart för sig vad man vill ska hända i nästa skede.

Och här har M, KD och V helt olika önskelistor.

Det Vänsterpartiet vill att att regeringen inte ska införa fri hyressättning på nyproducerade lägenheter.

Det Moderaterna och Kristdemokraterna vill ha är en ny regering, ledd av Ulf Kristersson.

V har inga alternativ

Om inte förr så blev detta mycket tydligt under pressträffen med Nooshi Dadgostar: vad vill Vänsterpartiet uppnå, undrade en reporter.

Svaret: de hade helst inte velat göra detta alls, de har vänt ut och in på sig själva för att slippa.

Men vem vill ni ha som statsminister då, om inte Stefan Löfven?

Nej, vi har inget annat alternativ.

Ärligt och helt sant förstås, men är det ett besked som kommer att göra M och KD mer övertygade om att det är en vettig idé att störta regeringen tillsammans med Vänsterpartiet? Det återstår att se.

Beskedet från Vänsterpartiet är att man helst vill lösa den här frågan senast på måndag, så att en eventuell misstroendeomröstning kan komma till stånd före midsommar. Det som händer nu är alltså att partiet kommer att söka M och KD för att få till en överenskommelse.

S måste rannsaka sig själva

Regeringen är i det här läget utanför. Budskapet är att deras tidsfrist gått ut och att förtroendet är borta. Men helt säkert pågår ett arbete även inom Socialdemokraterna. En regeringschef behöver trots allt klara av att hålla ihop sitt regeringsunderlag.

Här måste man fråga sig om man agerat alltför arrogant, om man tagit Vänsterpartiets stöd alltför givet – och om det finns något man i det här läget kan göra.

Och inte bara det. Sålde man sig för billigt till Centerpartiet de där dagarna i januari 2019? Fri hyressättning i nyproduktion är kanske inte den revolution på bostadsmarknaden som Vänsterpartiet vill göra gällande – men socialdemokratisk politik är det verkligen inte heller.

Om inte annat så visar det hur fylld av paradoxer den här processen är: när Moderaterna och Kristdemokraterna äntligen får en chans att fälla regeringen, så är det på en fråga som Socialdemokraterna helst inte hade velat driva igenom.

Vilket också är ett skäl till att utgången inte är helt given.

LÄS MER: Morgan Johansson om V:s regeringshot

LÄS MER: Vänsterpartiet hotar fälla Löfven – ställer ultimatum

LÄS MER: Många om och men när V ställer krav på regeringen