Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Heiko, Junge

Norwegians krav på flygpersonalens utseende

Det norska flygbolaget Norwegian är tydliga i ord och bild om hur deras anställda ska se ut. Det mesta i personalens utseende är hårt reglerat. Som färg och längd på naglarna, skohöjd, färg på läpparna, ögonfransarna och vilka smycken som är okej.

Norska tidningen Verdens Gang har kommit över ett 22 sidor långt regelverk där flygbolaget Norwegian talar om för sina anställda hur de ska se ut.

Flygbolagets kravlista daterad i år och listan på kraven på personalens utseende är lång och tydlig. Bland annat står det att kvinnorna ska vara sminkade – men det måste se naturligt ut.

Hårlängden är reglerad

Det handlar om vilken färg kvinnorna får ha på sina naglar, hur naglarna ska se ut, vilken längd de får ha, hur de ska sminka sig, att de ska ha lätt foundation, kräm eller puder i ansiktet. De får ha lösögonfransar, men det måste se naturligt ut. Samma sak om de använder löshår – det måste se naturligt ut.

Bolagets krav handlar alltså inte bara om hur kvinnorna ska sminka sig, utan även om deras hår och vilka smycken och skor de får bära.

Vill kvinnorna ha tofs ska hårsnodden vara i färgerna transparent, svart eller marinblå. Slingorna i håret är även de reglerade.

Längden på den manliga personalens hår är också reglerat. Håret får bara nå till toppen av deras skjortkrage. Männen får inte använda smink om det inte är till för att täcka hudproblem som acne inte ha nagellack eller örhängen.

Klackhöjden är reglerad

Flygvärdinnornas skor är även de tydligt reglerade. De ska ha klack på minst två centimeter. Om de inte kan eller vill det, måste de ha ett läkarintyg som uppdateras var sjätte månad.

På bilder i dokumentationen kan de se vilken nyans på läppstiften och glossen de får ha.

Vilka smycken som tillåts är också tydligt förklarat. Personalen får inte ha halsband och smyckena ska vara i metallfärg som silver eller guld. De anställda får endast ha två ringar per hand och ingen tumring, för att bara nämna några bestämmelser.

Är personalen osäker på vad som gäller finns det mycket bilder på hur det ska se ut och hur det inte får se ut.

Astrid Mannion-Gibson, kommunikationsansvarig på flygbolaget, säger följande till VG om den hårda kravlistan:

– Norwegians flygande besättning måste följa bolagets uniformsregler. Uniformen är neutral och diskret och det stämmer att olika krav ställs på män och kvinnor när det gäller smink och hår till exempel. Det är ganska vanligt även med andra flygbolag.

Hon säger också att kravlistan inte väckt några större reaktioner från flygbolagets besättning – utan att de tycker att det handlar om rimliga krav.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.