Norsk polis: Inget hopp om fler överlevande

Enligt norsk polis finns inte längre något hopp om att hitta fler överlevande efter jordskredet i Gjerdrum, rapporterar VG. Det innebär att sammanlagt tio personer mist livet i naturkatastrofen.
– Det är alltid tungt när allt hopp är ute, säger polismästare Ida Melbo Øystes.

ANNONS
|

Sökandet efter överlevande i det skreddrabbade området i norska Gjerdrum är nu inne på sjunde dygnet. Sju av de tio som rapporterats saknade har hittats döda och tre personer saknas fortfarande.

På en presskonferens klockan 15 på tisdagen meddelande norsk polis att man gett upp hoppet om att hitta fler överlevande.

– Det finns inte längre något hopp om att hitta människor vid liv. Vi har gjort allt som står i vår makt, säger polismästare Ida Melbo Øystes enligt VG.

”Alltid tungt när allt hopp är ute”

Hon berättar för tidningen att slutsatsen bygger på flera faktorer. Dels har det gått ganska många dagar sedan skredet nu, dels har räddningsmanskapet inte funnit någon vid liv i de isolerade hålrum man inledningsvis satte sitt hopp till.

ANNONS

– Vi ser också att personerna som vi hittat miste livet relativt snabbt, så det har varit stora krafter inblandade i raset, som gör att möjligheten att överleva har varit väldigt liten, säger Ida Melbo Øystes.

Sökarbetet kommer fortsätta tills samtliga kroppar återfunnits. Enligt Ida Melbo Øystes ändrar arbetet förstås karaktär nu. Förutom att läget inte är lika akut blir det en annan känslomässig belastning.

– Det är alltid tungt när allt hopp är ute, säger hon till VG.

Nytt ras mitt på dagen

Flera norska medier rapporterade vid 12-tiden om ett nytt ras och att man sett räddningsarbetarna hastigt lämna området. Ingen ska dock ha kommit till skada.

Vid presskonferens som följde vid 13-tiden berättade Kenneth Wangen, brandväsendets insatsledare som befann sig i området, att man genomfört en odramatisk evakuering.

– Allt gick enligt plan. När larmet gick lämnade alla området och satte sig i säkerhet. Det gick väldigt snabbt och problemfritt, säger han.

Rasområdet bevakas hela tiden via drönare och upptäcks något avvikande eller riskfyllt går larmet. Det som utlöste larmet var att man upptäckt ett mindre ras i skredområdets ytterkant.

Räddningsledningen kommer analysera risker för nya skred och bedöma när arbetet kan återupptas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS