Nooshi Dadgostar (V): ”De rödgröna framstod inte som ett trovärdigt alternativ”

I Ekots lördagsintervju kritiserar Nooshi Dadgostar (V) förra statsministern Magdalena Andersson (S). Dadgostar menar att de rödgröna inte framstod som ett trovärdigt regeringsalternativ i valet.
– Vi är bekymrade över att det inte finns en koalitionsledare som fungerar samlande, säger Nooshi Dadgostar.

ANNONS
|

I riksdagsvalet 2022 backade Vänsterpartiet från 8 till 6,7 procents väljarstöd. Tappet är dock inte det största problemet för partiet, enligt partiledare Nooshi Dadgostar.

– Det stora misslyckandet i det här valet var inte Vänsterpartiets siffror utan att vi misslyckades med få en vänsterregering, som var vårt viktigaste mål, säger Nooshi Dadgostar i Ekots lördagsintervju.

Kritiserar Magdalena Andersson

I sin eftervalsanalys skriver Vänsterpartiet att de rödgröna framstod som ett mindre sammanhållet regeringsalternativ än de fyra partierna till höger. Det fanns en osäkerhet kring vilka som skulle vara med i regeringen på de rödgrönas sida, vilket troligtvis missgynnat koalitionen.

ANNONS

Nooshi Dadgostar riktar kritik mot Magdalena Andersson (S) och menar att den förra statsministern inte lyckas samla oppositionen.

– Där är vi bekymrade över att det inte finns en koalitionsledare som fungerar samlande och inte gjorde det heller under förra mandatperioden på ett tydligt sätt. Vi framstod inte som ett trovärdigt regeringsalternativ. Inför nästa val kan vi inte ha den situationen, säger Nooshi Dadgostar.

På frågan om vad Magdalena Andersson borde göra svarar V-ledaren:

– Det är klart att hon behöver agera som en koalitionsledare. Och samla sitt underlag och sitt lag för gemensamma politiska förslag framåt. Nu tycker jag att det är lite tidigt att diskutera den typen av mer strukturerade samarbeten, det kanske kommer längre fram åt valet, säger Nooshi Dadgostar.

C och V har svårt att komma överens

Men de rödgröna partiernas misslyckande beror också på att Centerpartiet och Vänsterpartiet haft svårt att komma överens politiskt.

– Centerpartiet valde om och om igen, även under hela förra mandatperioden, att inte sätta sig i rummet med oss. Och det skadade förtroendet för helheten, säger Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar menar att hon lagt ”sin själ och sitt hjärta” i att försöka få till ett samarbete och enas kring politik. Hon refererar till när hon fick Vänsterpartiet att gå med på att sitta i en regering tillsammans med Centerpartiet, trots att partierna står långt ifrån varandra i de ekonomiska frågorna.

ANNONS

– Vi valde att gå fram och förhandla och bad Centerpartiet att komma in i rummet och förhandla med oss. Vi gör allt vi kan idag och har gjort under lång tid för att få ett samlat lag mot en högerregering som inte levererar, säger Nooshi Dadgostar.

LÄS MER:Magdalena Andersson: ”Sverige ska bli mer som Sverige”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS