Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nobels fredspris 2017

På fredagen presenterade årets Nobels fredspristagare. I år är det anti-kärnvapenkampanjen ICAN som tilldelas priset.


 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På fredagen var det dags för Berit Reiss-Andersen att för första gången kliva fram på det norska Nobelinstituttet i Oslo och berätta vem, vad eller vilka som ska hedras med Nobels fredspris. Den 63-åriga advokaten – som varit med och skrivit två av Anne Holts kriminalromaner – blev ordförande i den norska Nobelkommittén så sent som i våras då företrädaren Kaci Kullman Five avled i cancer.

Efter att hon steg in i salen vid norska nobelkommittén i Oslo presenterade hon ICAN, den internella organisationen för avskaffandet av kärnvapen, som årets fredspristagare.

– Organisationen får detta pris för sitt arbete att rikta uppmärksamhet på de katastrofala humanitära konsekvenserna av kärnvapen och för sitt banbrytande arbete att uppnå ett avtalsbaserat förbud mot denna typ av vapen, säger hon

Utrikesministern nöjd

TT får strax efter beskedet ett uttalande från den svenska utrikesministern Margot Wallström (S):

– Det här var väldigt roligt, det är en bra organisation, säger hon och fortsäter sedan med vikten att syna avvecklingen av kärnvapen i världen på detaljnivå och att man försiktigt måste navigera i en redan orolig omvärd för att genomföra frågan.

ICAN bildades 2006 och arbetar med en kampanj för att ett nedrustande av världens kärnvapenarsenaler ska vara möjlig. Över 100 länder och 468 organisationer ska vara medlemmar  i kampanjen.

318 nominerade

Som vanligt var spekulationslistorna nästan lika långa som antalet nominerade. I år var det totalt 318 personer och organisationer som föreslagits till priset.

Bland de flitigt nämnda finns exempelvis FN:s flyktingkommissariat UNHCR, som redan fått fredspriset två gånger om. Andra favoriter är påven Franciskus, kongolesiska läkaren Denis Mukwege, räddningsstyrkan Vita hjälmarna i Syrien och ryska människorättsveteranerna Svetlana Gannusjkina och Ljudmila Aleksejeva.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.