Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: New Yorks guvernör Andrew Cuomo kan tvingas bort

Det är inte mycket som kan rädda New Yorks Andrew Cuomo. USA:s mest kände guvernör kan inom kort tvingas bort. Cuomo vägrar att avgå frivilligt. Men demokraterna har tappat tålamodet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det är ett drama på högsta politiska nivå som just nu pågår i delstaten New York. Guvernören Andrew Cuomo var tills alldeles nyligen hyllad inom det demokratiska partiet, hade höga opinionssiffror och var tongivande i debatten om hur coroanspridningen skulle hanteras.

Förra våren höll han dagliga tv-sända presskonferenser, beslutade om omfattande restriktioner framförallt i storstaden New York och kritiserade Donald Trump. När Joe Biden hade svårigheter att hitta rätt i de inledande primärvalen lanserades idén om att Andrew Cuomo skulle bli demokraternas val och rädda både partiet och presidentposten. Han sågs, även efter Biden vunnit, som en skuggpresident som lade sig i läge för valet 2024.

Men de senaste veckorna har spelplanen fullständigt förändrats. Det började med anklagelserna om att Cuomo undanhållit siffror som visade betydligt högre dödstal i covid-19 bland gamla på äldreboenden än vad som offentliggjorts. Här tillbakavisade Cuomo allt och hävdade att det var gamla politiska fiender som försökte underminera honom som guvernör. Det såg ut som om han skulle klara den krisen, som så många gånger tidigare då han kritiserats för att både hantera statistik lättvindigt och för att ha en bufflig ledarstil.

Vittnesmål från flera kvinnor

Nu är det i stället kvinnors vittnesmål som hotar honom. De första berättelserna om ovälkomna närmanden har förvandlats till en strid ström med samma innebörd – Andrew Cuomo kan inte hålla fingrarna borta och ska även verbalt ha kränkt kvinnliga medarbetare. Här finns både kvinnor som öppet trätt fram och andra som valt att vara anonyma.

En oberoende utredning har tillsatts och Cuomo säger att han välkomnar den och har bett om ursäkt för saker som han sagt och gjort och som han menar att kvinnorna missuppfattat.

Men det demokratiska partiet vill inte vänta. De två demokratiska senatorerna från delstaten – majoritetsledaren i senaten Chuck Schumer och Kirsten Gillibrand – har redan tagit avstånd från Cuomo och i delstatens kongress har en majoritet av demokraterna gått på samma linje.

Den tvekan som inledningsvis fanns att gå emot Cuomo har ersatts av en beslutsamhet att göra pinan kort. Det finns dock fortfarande en viss återhållsamhet efter att den demokratiske senatorn Al Franken tvingades avgå 2017 sedan kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier. Avgången kom innan en formell process och utredning inletts och demokraterna är fortfarande splittrade i synen på hur Franken behandlades.

LÄS MER: Så slår Joe Bidens gigantiska stödpaket

Cuomo har skaffat sig många fiender

Att Cuomo skaffat sig mäktiga fiender under sina tio guvernörsår – och dessförinnan som delstatens ”justitieminister” och minister i Bill Clintons regering – står utom allt tvivel. Hans öppna konflikt med New Yorks borgmästare Bill de Blasio (som också kräver hans avgång) är väl dokumenterad.

De som sedan länge varit hans motståndare har fått ny ammunition både med de påstått felaktiga siffrorna om dödsfallen på äldreboendena och anklagelserna om sexuella trakasserier.

Det innebär dessutom en offentlig kollaps av bilden som han odlat som genusmedveten far till tre döttrar. Förra våren talade han om hur middagen med hemlagade köttbullar och pasta med döttrarna på fredagskvällarna var helig och han har ofta prisat döttrarna och andra unga kvinnor för deras uppställning för #metoo.

Han var tidigare gift med Kerry Kennedy, som är dotter till den mördade presidentkandidaten Robert Kennedy, mamma till de tre döttrarna och engagerad i frågor som rör mänskliga rättigheter.

Paret skildes 2005 och efter ett längre samboförhållande är han singel sedan 2019.

LÄS MER: Därför kan USA vaccinera två miljoner om dagen

Kommande veckan avgörande

Äktenskapet med Kerry Kennedy gjorde att han förstärkte sin politiska position som en del av ”klanen.” Han har även förvaltat arvet efter sin far Mario Cuomo som tidigare var New Yorks guvernör men som avstod från att ställa upp som presidentkandidat. Han är bror till Chris Cuomo, som är programledare på tv-bolaget CNN och med vilken han haft vänskapliga samtal i direktsändning under coronakrisen.

Andrew Cuomo är sedan ett år ordförande i de amerikanska guvernörernas organisation.

Den kommande veckan blir avgörande för hans framtid som guvernör och i politiken. Guvernörer kan avsättas vid riksrätt av delstatens kongress efter ungefär samma mönster som gäller för presidenter.