Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Arne Larsson: Nej, det är inte Hans Forsberg det är mest synd om

Att som högt uppsatt politiker köpa sex är förstås aldrig okej och att göra det just nu – efter Paolo Robertos hårda fall och GP:s uppmärksammande granskning Systrar – är så obeskrivligt dumt att Moderaterna borde tacka sin lyckliga stjärna för att bli av med den politiker som ens tänker tanken. Dessvärre kan Hans Forsbergs dubbelmoral öka politikerföraktet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det svenska förbudet mot köp av sexuella tjänster har funnits sedan 1999 och har ett brett politiskt stöd. Lagen har fått internationell uppmärksamhet och ökat kunskaperna om prostitution både i Sverige och utomlands.

Få svenskar tror i dag på myten om den lyckliga horan. Få beskriver sexköp som en vanlig affärsuppgörelse mellan två vuxna människor.

De allra flesta är istället väl bekanta med hur unga kvinnor från fattiga länder tvingas in i prostitution samt alla baksidor med företeelsen. Vi vet att det som regel handlar om systematiska övergrepp, inte sällan från både hallickar och torskar.

LÄS MER: Västsvensk toppolitiker polisanmäld för sexköp

Allmänhetens dom skoningslös

Ja, det var till och med detta den tidigare machomannen, slagskämpen och entreprenören Paolo Roberto tog fasta på när han försökte kravla sig upp på benen igen efter sitt sexköp för precis en vecka sedan. "Det smutsigaste man kan göra. Hon var nog dittvingad."

Sedan dess har Paolo Robertos böcker försvunnit från boksajter på nätet, butikerna säljer inte längre hans pastasås. Allmänhetens dom har helt enkelt varit skoningslös.

Och i det läget åker alltså kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka och köper sex. Det tyder inte på något vidare omdöme.

Nu kan förstås Hans Forsberg missat hela den här diskussionen. Kanske har han också missat GP-journalisten Michael Verdicchios stora granskning Systrar. Det är nästan så att man hoppas att han gjort det, för vilken rimlig person tycker att det är en god idé att köpa sex efter de berättelser som framkom i reportagen?

LÄS MER: Här kan du lyssna på Systrar

Ökar på politikerföraktet

Politik är en förtroendebransch och den politiker som åker dit för ett sexköp har förstås inget förtroende kvar. Ett dygn efter det att polisen ertappade Hans Forsberg hade han lämnat alla sina uppdrag.

Det finns inget annat sätt att agera, men eftersmaken blir ändå bitter.

En politiker som agerar helt på tvärs mot vanligt folks rättsuppfattning – och de lagar och regler han officiellt står bakom – gör hela politiken en otjänst. Det politikerförakt som lever och frodas på sina håll lär inte bli mindre av den här typen av agerande.

Inte minst när det rör sig om en såpass erfaren och högt uppsatt politiker, som dessutom representerar ett parti som profilerat sig hårt på lag och ordning, ja, då får förtroendet för hela branschen sig en törn.

Personlig tragedi

Och inte blir det bättre av de kommentarer som de lokala Moderaterna lämnar i samband med händelsen. Här får vi höra att Hans Forsberg varit "en god partikollega som jag har uppskattat att arbeta tillsammans med" – och att Kungsbackamoderaterna nu behöver hitta andra lösningar.

Som om det var Kungsbackamoderaterna det var synd om i det här läget.

Och när Mikaela Waltersson, distriktsordförande för Moderaterna i Halland – visserligen efter att ha slagit fast att det inte finns något försvar för det som hänt – ojar sig över att det är "en personlig tragedi" är det alltså partibrodern Hans Forsberg hon ömmar om.

Ett par ord om den utnyttjade kvinnan hade inte varit för mycket begärt.