Navid Modiri: Har du fyrahundra släktingar?

ANNONS
|

Slår muslimer sina kvinnor? Luktar somalier annorlunda? Är alla män med långt mörkt skägg terrorister? Hur kommer det sig att du pratar så bra svenska trots att du är invandrare?

Om du skulle ha problem med ditt telefonabonnemang så kan du vanligtvis gå in på operatörens hemsida och hitta en flik som heter FAQ. Det betyder Frequently Asked Questions eller "Vanliga frågor" på svenska. Det är frågor som tillräckligt många människor har frågat så att företaget har förstått att det är något som många undrar. Därför har de skrivit ut både frågorna och svaren på dessa frågor så att kundtjänsten kan ägna sig åt att hjälpa kunderna med annat.

ANNONS

Året är 2016 och Sverige behöver ett forum där människor kan ställa frågor och få svar om invandring, mångfald och integration utan att bli kallade korkade, rasister eller dåligt pålästa.

Hur kommer det sig att du pratar så dålig svenska trots att du bott här så många år? Har du fyrahundra släktingar? Kom hela din familj i en gummibåt? Äter man pasta i Irak?

För ett par dagar sedan började jag be människor på Facebook att skicka mig sina frågor om mångfald, integration och invandring. Jag lovade att inte döma eller kritisera utan bara ta emot frågorna, lyssna och försöka samla kunskap och svar från olika perspektiv för att skapa mer förståelse. Jag har fått hundratals mejl.

Finns det mobiltelefoner i ditt hemland? Lärde ni er engelska där du gick i skolan i bergen? Är jag rasist om jag är rädd för vissa invandrare?

Jag kom till Sverige för 30 år sedan och berättar fortfarande för människor jag träffar om kulturkrockar, förklarar vilka missförstånd som kan uppstå när en familj kommer från Iran till Sverige 1985 och hur många sorgliga, komiska, mänskliga och frustrerande fel som kan uppstå.

ANNONS

Vissa dagar orkar jag inte förklara. Vissa dagar gör jag det gladeligen. Vissa gånger blir jag frustrerad. Andra gånger blir jag lycklig över att en person tagit sig mod att komma fram och fråga. Men jag har inte alla svar. Jag kan inte tala för alla iranier. Jag kan inte tala för alla invandrare. Jag kan inte ta mig tid att förklara för varje person som kommer fram hur jag föddes, hur vi flydde, hur det är att växa upp i Sverige om man har invandrarbakgrund eller hur det är att vara vuxen nu och se nya flyktingar komma. Jag vill berätta. Jag vill gärna dela med mig. Men ibland räcker inte energin. Och jag vet många som inte ens vill. De vill inte att du tar på deras hår. De vill inte ha frågor om sitt skägg. De vill inte att du anmärker på deras sätt att prata, gå, klä sig. De vill inte höra att de luktar annorlunda. De är trötta på att behöva bära stämplarna. Det måste också få vara okej.

Året är 2016 och det spelar ingen roll hur mycket jag är klar med att berätta och förklara. För att vi ska sluta vara främlingar behöver vi fortsätta sprida kunskap, fortsätta prata med varandra och fortsätta ställa dumma, nyfikna, självklara frågor. Annars kommer vi aldrig lära oss. Annars kommer vi aldrig vidare.

ANNONS

Läs också förra krönikan: Modiri: Hur ser antirasistens framtida Sverige ut?

Tumme upp:

It-guiden i Örebro där nyanlända tonåringar lär seniora svenskar internet och mobiltelefoni. I utbyte lär de sig svenska och får en guidning om det svenska folkhemmet.

Tumme ner:

Att vi fortfarande inte har en sampolitisk och nationell vision för integration i Sverige.

Navid Modiri arbetar med att föreläsa om integration och mångfald för svenska företag, organisationer och kommuner.

ANNONS