Nationella provet i engelska spritt på nätet

Nationella provet i engelska för årskurs nio som ska skrivas under tisdagsmorgonen har fått spridning via mobilappen Snapchat.
– Vi står just nu och kopierar upp nya ersättningsprov, säger Else-Marie Hallqvist, rektor på Nytorpsskolan i Angered.

ANNONS
|

Under tisdagsmorgonen slår sig landets alla niondeklassare ner i skolbänkarna för att skriva det nationella provet i engelska. Ett prov vars facit cirkulerat på Snapchat.

– Vi fick tag på bilderna. Det här kommer väldigt ofta till vuxnas kännedom, säger Else-Marie Hallqvist. Vi såg till att så många som möjligt stod vid kopiatorerna och kopierade upp nya prov medan eleverna fick vänta.

Skolverket bekräftar för GP att provet har läckt.

– Vi har fått information om det nu på morgonen, och fått det bekräftat att det är det provet som läckt, säger Mattias Ragert, pressansvarig på Skolverket.

Det är rektorn på varje skola som ska besluta om ersättningsprov ska användas eller inte.

ANNONS

Skickas med posten

De nationella proven skickas ut i paket till landets skolor, med tydliga anvisningar om hur de ska förvaras och när de ska öppnas. Det som nu spridits på Snapchat är fotografier ur ett häfte som beskriver hur eleverna ska skriva för att få högsta möjliga poäng på provet.

Else-Marie Hallqvist är kritisk till att Skolverket fortfarande skickar ut proven i pappersform.

– Vi ojar oss över att information läcker på nätet, men det känns inte som att snigelposten funkar bättre direkt. Skolverket behöver digitaliseras, för den här pappershanteringen är inte säker. På nätet kan man kryptera informationen, säger hon.

Hur viktigt är nationella provet som underlag för er?

– Det är jätteviktigt, och eftersom regeringen sagt att man ska lägga ännu större vikt vid nationella proven så måste de se till att deras myndigheter kan garantera säkerheten.

"Svårt att få ut information"

Beskedet om att provet läckt kom under tisdagsmorgonen, och därför har Skolverket haft svårt att nå ut med information till landets alla skolor.

– Så snabbt det bara går gå ut med information på vår hemsida om detta, säger Mattias Ragert.

Else-Marie Hallqvist tycker att Skolverket måste vara mer tillgängliga på provdagar, för att kunna stötta skolor när sådant här händer.

ANNONS

– Man behöver deras stöd, då vill man inte komma till en växel som säger att man är välkommen 08.30. De borde ha telefon- eller mejljour på sådana här dagar, säger hon.

Skrivna prov kan ogiltigförklaras vid fusk

Anders Boman är enhetschef för de nationella proven på Skolverket. Han är medveten om problematiken.

– Det är ett bekymmer med spridning. I år har vi haft problem framförallt med läsförståelsen, och i dag kom det alltså till vår kännedom att nationella provet i engelska har fått spridning.

Han menar även att det enligt deras regelverk är upp till varje enskild rektor att bedöma om de nationella provet kan användas eller inte.

– Varje år så får skolorna två prov, och sen är det rektorns ansvar att bedöma om det skett en spridning och därför använda ersättningsprovet. Den här typen av spridning kan gå väldigt fort, och det är ju såklart väldigt stressande, säger Anders Boman.

Om man som lärare eller rektor upptäcker att provet spridits på nätet när eleverna redan skrivit det, kan man ogiltigförklara deras resultat?

– Ja, om man upptäckt fusk. Provet är till för att vara betygsstödjande, och då måste läraren själv avgöra om resultatet är alltför avvikande. Vi kan konstatera att pusselbiten som det nationella provet kan vara alltså blir mindre värdefull för läraren.

ANNONS

Går det att få sina elever att skriva ersättningsprovet i efterhand för att få ett riktigare underlag till betygssättningen?

– Det är det här datumet som provet skrivs, det går inte att skriva det i efterhand.

ANNONS