"Narkotika säljs mer eller mindre öppet"

De senaste veckorna har polisen haft särskild bevakning av området kring Lilla Bommen och Operan. 23 unga greps med narkotika under en och halv vecka.

ANNONS
|

Det handlar främst om unga killar som röker och säljer cannabis. Men det förekommer även kokain, amfetamin och bensodiazepiner. Det visar en ny rapport från lokalpolisområde Göteborg city.

Mellan den 28 mars och den 10 april kunde citypolisen gripa 23 personer som hade narkotika för eget bruk på sig. Anders Börjesson, chef lokalpolisområde Göteborg city, berättar att försäljningen för det mesta sker under kvällstid.

– De senaste veckorna har en grupp poliser haft särskild bevakning av området kring Lilla bommen och Operan, säger han. Där sker narkotikaförsäljningen mer eller mindre öppet och vi har lagt mycket kraft där den senaste tiden.

ANNONS

Under den en och halv vecka som rapporten beskriver utförde polisen bland annat ett 50-tal kroppsvisitationer och gjorde över 20-talet narkotikabeslag. De kunde de också gripa två personer för brott mot knivlagen och ytterligare en person som var efterlyst.

Socialtjänstens fältgrupp i city, som arbetar uppsökande bland ungdomar i centrala Göteborg, ger en liknande bild av området. Maria Filipovic, från fältgruppen, berättar att de ser unga människor som röker cannabis helt öppet runt omkring Operan och LIlla bommen.

– Vi är med i olika samverkansforum och träffar bland andra polis och näringsidkare i området för att prata om hur vi ska jobba mot droger tillsammans.

Området är sedan tidigare år känt för att samla och dratill sig droghandel. När det börjar bli varmare ute tar narkotikaförsäljningen där fart.

Anders Börjesson från polisen säger att de nu också fått in mängder av tips om försäljning och missbruk av narkotika bland unga i stadsdelen Majorna-Linné. Även här handlar det framför allt om cannabis.

Däremot har blivit betydligt lugnare i Nordstan, enligt Anders Börjesson.

– Vi är fortfarande kvar där och det kan vara lite bekymmer med ordningen på kvällar, men inte alls i samma omfattning som i höstas och vintras. Det har gjort att vi kunnat vara mer utomhus och satsa på en högre närvaro runt Operan, säger han.

ANNONS

I vintras kunde GP berätta att polisen satt in en specialbevakning i Nordstan eftersom de såg ensamkommande pojkar från Nordafrika som ett accelererande problem där. Pojkarna beskrivs som gatubarn och hamnar därför lätt i kriminalitet.

Enligt såväl polis som fältare är den gruppen betydligt mindre nu än tidigare.

ANNONS