Talmannen Nancy Pelosis resa till Taiwan har skapat ilska i Kina och riskerar att försämra landets relationer med USA. Bild: J. Scott Applewhite
Talmannen Nancy Pelosis resa till Taiwan har skapat ilska i Kina och riskerar att försämra landets relationer med USA. Bild: J. Scott Applewhite

Nancy Pelosi vägrade att vika sig

Trots avrådan från Joe Biden och hot från Xi Jinping landade hon i Taiwan. Besöket kan utveckla sig till en allvarlig kris mellan USA och Kina.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Att Pelosi övervägde att resa till Taiwan var tydligt redan i april. Men hennes planerade Asienresan ställdes in då hon insjuknande i covid-19.

När nyheten kom för en vecka sedan vägrade hon att kommentera. Men Joe Biden försökte tona ned betydelsen av en eventuell resa genom att samtala med Kinas ledare Xi Jinping i två timmar och tjugosju minuter, en lång tid även med tanke på att översättningarna tog utrymme. Biden försäkrade då att en resa av Pelosi – som är demokrat liksom han – inte skulle förändra den amerikanska politiken.

Men när Pelosi landade i Taiwan på tisdagen uttalade hon sig direkt och sade att solidaritet med Taiwan är viktigare än någonsin.

ANNONS

Kina: Uppfattas som fientlig handling

Kina har under den senaste veckan framhållit att ett besök av Pelosi uppfattas som en fientlig handling.

Pelosi är som talman i representanthuset nummer tre i rang efter presidenten och vicepresidenten. Hennes besök uppfattas därför som ett högnivåmöte med den taiwanesiska ledningen, som inte accepterar Kinas syn på Taiwan som en självständig nation med anspråk på att representera hela Kina.

Nancy Pelosi hade egentligen inget annat val än att genomföra resan sedan reaktionerna blivit häftiga från Kina. Om hon låtit bli besöket hade det kunnat tolkas som att hon vikt sig för hoten från Kina och att hon accepterar den kinesiska synen att Taiwan är en del av den kinesiska nationen.

Det är inte första gången som Pelosi utmanar Kina. 1991 vecklade hon ut en banderoll med text på kinesiska och engelska på Himmelska Fridens Torg i Peking, som en minnesmanifestation över offren från massakern på torget ett par år tidigare då demonstranter protesterat mot förtryck och brist på demokrati.

Hon har även tagit emot kinesiska dissidenter på sitt kontor i representanthuset och nyligen kritiserat de demokratiska inskränkningarna i Hongkong.

Joe Biden: ”Inte en bra idé”

Det som riktigt retat upp den kinesiska ledningen är att hon vid ett flertal tillfällen träffar Tibets andlige ledare Dalai Lama, som kräver frihet för Tibet. Hon har besökt Hans Helighet, som hon oftast kallar honom, i Dharamsala i indiska Himalaya – men även välkomnat honom i den amerikanska kongressen i Washington.

ANNONS

Exakt hur Pelosis program ser ut i Taiwan är inte offentliggjort men hon väntas övernatta och lämna under onsdagen.

Amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon och säkerhetstjänsten har mobiliserat för att skydda Pelosi och hennes delegation. Den kinesiska reaktionen kan komma både under besöket och efteråt. Talespersoner för Kina har också sagt att både USA och Taiwan kan komma att straffas, utan att precisera detta närmare.

Joe Biden har valt att ligga lågt och sagt att Pelosi är i sin fulla rätt att besöka Taiwan men även påpekat att han tycker att besöket ”inte är en bra idé”.

LÄS MER:Pelosi i Taiwan: Bevis på vårt orubbliga stöd

LÄS MER:Pelosi i Taiwan vore en storpolitisk konflikt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS