Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Representanthusets talman Nancy Pelosi har öppet valt att visa vem det är som bestämmer. Bild: Andrew Harnik

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nancy Pelosi och Donald Trump i öppen maktkamp

På tisdag håller Donald Trump det årliga talet till nationen. Men det är Nancy Pelosi som håller i taktpinnen. Och drygt en vecka efter talet kan statsapparaten åter komma att stängas. Trump vidhåller muren.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

USA:s president framträder en gång om året inför kongressens båda kamrar – representanthuset och senaten – och lägger ut texten om tillståndet i nationen. En uppgift som ingår i presidentens förpliktelser. Presidenten inbjuds av representanthusets talman, men den formaliteten brukar inte uppmärksammas av skälet att det hela brukar ske smidigt genom att ett datum som passar i januari helt enkelt bestäms.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men denna gång har representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi valt att öppet visa vem det är som bestämmer. Hon meddelade Trump att det planerade datumet, 29 januari, inte längre gällde och återkom senare med den 5 februari, som Trump i ett brev till Pelosi meddelat att han accepterar.

Ny nedstängning hotar

Anledningen till Pelosis tydliga markering är bråket kring Trumps krav om att 5,7 miljarder dollar ska anslås för att bygga muren mot Mexiko, vilket lett till att budgeten inte godkänts av kongressen. Detta ledde i sin tur till att Trump beslutade att stänga delar av statsapparaten strax före jul. När Trump tillfälligt öppnade den igen gick Pelosi med på att Trump kunde hålla talet till nationen och datumet sattes till den 5 februari. Men Trump hotar med ytterligare en stängning om kongressen inte går med på anslagen till muren senast den 15 februari.

Den förra stängningen av statsapparaten kostade uppskattningsvis 11 miljarder dollar och över 800 000 anställda fick inte ut sina löner och ytterligare många miljoner påverkades negativt av stängningen.

Handelsminister Wilbur Ross uttalande om att han inte förstod klagomålen, eftersom det väl alltid går att ta lån att leva på, hamnade inte i god jord. Inte heller Donald Trumps tanke landade väl om att folk tillfälligt borde kunna handla utan att betala.

Inleds väluppfostrat

Stämningen i kongressen kring presidentens årliga tal brukar inledningsvis vara väluppfostrad och välkomnande. Applåder – från både demokraterna och republikanerna – möter presidenten vid ankomsten som ett tecken på respekt för ämbetet. Men när talet hålls sker uppskattningen efter partilinjen. När republikanerna jublar för Trump är demokraterna tysta och det sitter hårt åt att ens applådera första damen och de gäster som presidenten bjudit in för att personifiera olika förslag som läggs fram. Vicepresidenten Mike Pence – som formellt är ordförande i senaten – sitter bakom presidenten kan väntas leda republikanernas hyllningar.

I det låsta politiska läget blir det en öppen kraftmätning mellan talman Nancy Pelosi och Donald Trump. Trump brukar använda förklenande omdömen om sina motståndare men har ännu inte offentligt kommit på något lämpligt för Pelosi. Han väljer att kalla henne vid förnamn, vilket i det här sammanhanget kan vara illa nog.

Dominerar med förnamn

Trump är inte den ende president som använt förnamn för att förtydliga vem som dominerar vem.

Presidenter kallar till exempel journalister vid förnamn (om de överhuvudtaget besvärar sig med att komma ihåg vem som frågar) medan journalisterna förväntas att respektfullt säga mr President. Men Pelosi vill inte vara Nancy med Donald Trump och gjorde en effektfull höjning av ögonbrynen när hon i direktsändning kallades vid förnamn.

5 000 soldater till Colombia

Donald Trump förväntas att i sitt tal vidhålla att kongressen måste anslå pengar till muren. Venezuela blir det hetaste utrikespolitiska ämnet och 5 000 amerikanska soldater till Colombia finns i den amerikanska planeringen.

Demokraternas svarstal hålls av Stacey Abrams, som förlorade guvernörsvalet i Georgia i höstas. Att ha en lagom sansad ton är utmaningen. Republikanen Newt Gingrichs tuffa stil, som representanthusets talman i slutet av 1990-talet, uppfattas fortfarande som ett avskräckande exempel. Nancy Pelosi, som varit ledamot av representanthuset sedan 1987 och också talman mellan 2007–2011, kan både sin historia och hur man manövrerar i kongressen.