Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Nancy Pelosi håller Trump på halster

Nancy Pelosi har ännu inte bestämt när riksrättsåtalet skall sändas över till senaten. Därmed håller hon Donald Trump på halster. Och Trump kan inte göra mycket annat än att twittra om Pelosi.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Nancy Pelosi är talman i representanthuset. Det betyder att hon är nummer tre i successionsordningen efter presidenten och vicepresidenten. Med riksrättsåtalet håller hon dessutom just nu presidentens öde i sina händer. Men när hon för åtalet vidare till senaten är det högsta domstolens ordförande som tar över och vicepresidenten (formellt ordförande i senaten) och majoritetsledaren har makten.

Donald Trump upprörs i sina tweets efter julhelgen över att Pelosi inte snabbt agerat för att få riksrätten avgjord. I senaten finns en republikansk majoritet och här kommer Trump med all sannolikhet att frikännas eftersom det krävs två tredjedelsmajoritet för en fällande dom.

Avskyr Nancy Pelosi

Att Trump avskyr Nancy Pelosi är ingen överdrift. Hon var negativ till att driva riksrättsfrågan i samband med Rysslandsutredningen, men Ukrainaskandalen blev för mycket också för den omvittnat försiktigt manövrerande Pelosi.

Det är tydligt att Trump inte kan hantera Nancy Pelosi. Men han gör sitt bästa för att förklena henne med synpunkter på allt från hennes tänder och kläder till politiska uppfattningar. Inför riksrättsåtalet skrev han ett sextiotal rasande tweets som han sammanfogade till ett brev som överlämnades av ett bud till Pelosi just när den avgörande debatten om riksrätten inleddes.

Nancy Pelosi är en skicklig demokratisk politiker, skolad som hon är sedan bandomen av fadern Thomas D´Alesandro jr som satt i representanthuset i åtta år för att sedan bli borgmästare i Baltimore i ytterligare tolv år.

Hennes egen politiska karriär inleddes på allvar då hon vann ett fyllnadsval i Kalifornien till representanthuset 1987, hon har därefter omvalts i varje val sedan 1988. Hon valdes som den första kvinnan till partiets minoritetsledare i representanthuset och till demokratratisk talman 2007, en post hon innehade till 2011.

När demokraterna åter fick majoritet i huset 2019 återkom Pelosi som talman. Hon har den högsta politiska post som en kvinna haft i USA.

Det politiska spelet

Nancy Pelosi kan inte bara det politiska spelet utan också de konstitutionella frågorna som nu är centrala i riksrättsprocessen. Hennes kontor i kongressbyggnaden ligger mellan skulptursalen och representanthusets plenisal och en egentillverkad skylt står ibland uppställd utanför den stängda dörren som en hälsning till turister som passerar på en snitslad bana genom byggnaden.

Pelosi är raka motsatsen till Trump. När han far ut med okvädningsord och oförskämda tillmälen så talar hon lågmält om sin sorg över att USA överhuvudtaget hamnat i riksrättsprocessen och om hur hon ser åtalet som en plikt mot den ed som hon avlagt som ledamot av representanthuset och mot konstitutionen.

Ber för Trump

Som katolik ber hon varje dag och innefattar presidenten i sina böner, något som gör att Trump och hans sympatisörer rasar över det som de uppfattar som rent hyckleri. Men när Pelosi angrips för detta hytter hon med sitt numera berömda finger mot både presidenten och journalister, från till presidenten positiva medier, och meddelar att hon kan ta emot mycket kritik, men att hon vägrar att ifrågasättas för sin tro.

Nancy Pelosi är en liberal demokrat som inte delar sin kyrkas motstånd mot aborter. Hon står inte bara upp för den nuvarande lagstiftningen utan kampanjar intensivt för kvinnors rättigheter.

Hon är 79 år från Kalifornien, gift med den stenrike affärsmannen Paul Pelosi sedan 55 år, har fem barn och många barnbarn. Hon har både social säkerhet och politisk skicklighet som inte med enkelhet bryts ned ens av en kanonad av nedsättande och förolämpande tweets.

Med sitt sätt att agera mot Trump - det mästrande fingret har blivit symbolen för maktutövandet - är hon på väg mot den feministiska ikonstatus som domaren Ruth Bader Ginsburg i Högsta Domstolen åtnjuter.

Ju mer Donald Trump ryter, förolämpar och kräver desto lugnare framträder Nancy Pelosi. Just nu är det hon som håller i taktpinnen om riksrätten . Donald Trump kan tillfälligt bara maktlöst vänta och twittra.