Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nallar sprider utsatta barns historier i Göteborg

I morse möttes göteborgarna av 300 nallar runt omkring i centrala staden. Varje nalle hade var sin verklig historia om barn som far illa i det tysta knuten runt halsen. Alla berättade genom nallen - barnens tysta vittne.

I årets julkampanj tar Stadsmissionen hjälp av nallar för att väcka uppmärksamhet kring de barn och unga i samhället som far illa utan att varken synas eller höras.

"Jag var med när Ebbas föräldrar skilde sig. Hennes mamma stack och hon fick bo hos sin pappa. Han drack och tog olika droger och Ebba var själv nästan jämt. Det var bara jag som såg var som hände."

Detta är en av berättelserna som går att läsa på nallarna. För många barn och unga är liknande historier en daglig verklighet och tiden runt julen är ofta den värsta av alla på hela året. Nallarna berättar historier om allt ifrån pojken som fick klara sig själv för att hans pappa hamnade i häktet till historien om flickan som satt ute i trapphuset på julafton för att hennes föräldrar bråkade.

– Nallarnas historier berättar verkliga händelser som barn har berättat när de kommit i kontakt med oss. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma och öka medvetenheten hos göteborgarna kring barn som lever i utsatta familjer och lider i det tysta, säger Maria Lernfelt kommunikatör på Göteborgs Stadsmission.

Utsatta familjer i Göteborg ökar

Mängden människor som lever i utsatthet i Göteborg har under de senaste åren ökat. Hur många barn och unga som lever under utsatta förhållanden är dock svårt att avgöra då många inte berättar om deras upplevelser. Ibland kanske den enda som vet vad som händer är just nallebjörnen i handen.

"Ge dem till någon som behöver en extra kram"

Redan klockan fem imorse började nallarna placeras runt omkring i centrala Göteborg. De har alla tagits ifrån Stadsmissionens second handaffärer och varierar därför i utseende och storlek. Syftet med alla nallar är dock detsamma.

– Förhoppningen är att nallarna ska hamna hos någon som behöver en nalle att krama lite extra på. Vi uppmanar därför alla som ser en nalle att hjälpa dem att hamna hos någon där de kan göra god nytta, säger Malin Lernfelt kommunikatör på Göteborgs stadsmission.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.