Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jesper Anhede
Bild: Jesper Anhede

Elaine Eksvärd: När politiken hamnar i skuggan av retoriken

Jag skulle vilja att varje parti pitchade sin idé om hur Sverige ska bli istället för att bråka om hur det är, skriver Elaine Eksvärd.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag satt på tåget till Enköping och hade ett lågmält samtal med en vän över telefon om hur vi skulle rösta. Det var fyra andra i vagnen, en satt bredvid mig men jag tänkte att han vet väl inte vem jag är. ”Det blir i alla fall inte SD, Moderaterna eller Socialdemokraterna. De pratar ju identiskt och det är inte demokrati i min värld, skillnaden måste vara större än så”, sa jag och sen avslutade jag samtalet. Mannen bredvid mig lutade sig fram och log medan han sträckte fram handen och sa ”Hej Elaine, Oscar Sjöstedt SD.” ”Och du hörde allt jag sa”, sa jag förläget. Han skrattade och svarade ”ja”. Efter det hade vi en lång diskussion om hur retoriken överkuggar politiken och den slutade i helvetet, jag återkommer till det.

Jag vet inte om du såg Aftonbladets partiledardebatt? Såg Stefan Löfven stamma fram sitt budskap, Gustav Fridolins ilska överskugga budskapet och en så pass lugn Sjöstedt att man trodde att han var trött. Alliansen däremot var på hugget, så även Åkesson. Vinnaren av debatten var helt klart Ebba Busch Thor, men betyder bäst talare verkligen bäst politik? Självklart inte.

Jag var själv med och kommenterade debatten och hyllade de bästa retorikerna. Ja, Busch Thor kunde finta bort alla retoriska smockor och fick in ett gäng knockouts. Men vilket Sverige vill hon bygga upp? Vad är det vi röstar på egentligen?

Som retoriker tar jag såklart fram popcornen varje gång det är val, tal och debatter. Men som väljare hade jag velat ha något mer. Jag hade hellre sett något som man kan se hos reklam- och pr-byråer. Jag skulle vilja att varje parti pitchade sin idé om hur Sverige ska bli istället för att bråka om hur det är. Det senare borde inte få vara något man bråkar om – bilden av Sveriges nuläge – utan något oberoende experter kunde hjälpa oss att se. Sen tycker jag att våra politiker skulle presentera sin idé, hur den skulle gå ihop ekonomiskt samt hur deras idé skulle förändra vår vardag till det bättre. Jag vill ju rösta för ett Sverige, inte strategiskt, eller mot några partier.

Som det ser ut idag så verkar det inte som några partier kommer att vinna. Möjligen Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centern då de är nyanserade i sin ideologiska ställning.

Och jag sa till Oscar Sjöstedt att ”Ni kommer förmodligen vinna valet, men inte för att ni är bra utan för att alternativen blivit så jädra dåliga.” Han nickade och höll delvis med, han tycker ju självfallet att SD är ett bra alternativ. Sen klev jag av tåget till min föreläsning med orden ”Lycka till även om jag inte menar det!”. Han skrattade och sa, ”tack det samma, eller som vi brukar säga, Give them hell!”.

Elaine Eksvärd, retoriker som fortfarande inte vet vad hon ska rösta på.