Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Myndigheternas corona-sms sågas i sociala medier

Peppen var stor efter att regeringen i fredags höll en presskonferens om att 22 miljoner sms skulle skickas ut med de nya nationella råden för covid-19. Under måndagsmorgonen började sms:en gå ut, och reaktionerna lät inte vänta på sig.
”Regeringen höll alltså en presskonferens med fyra ministrar för att skicka ett sms utan länk”, konstaterade M-politikern Hanif Bali, syrligt på Twitter.

Att sms:et skulle sakna länk gjorde visserligen regeringen klart redan i fredags, detta på grund av tekniska förutsättningar och att länkar kan användas i bedrägerisyfte. Vilket myndighetskontot Krisinformation.se också fått förklara på Twitter.

”Det var inte möjligt att lägga in länkar i sms:et. Vänd dig till mobiloperatörerna för få att veta mer om de tekniska förutsättningarna. Vi kan inte vara hundra procent säkra på att alla förstår, men det centrala här är att nå ut brett och de allra flesta kommer att förstå.”

Oavsett så verkade sms-formuleringen lämna mycket att önska om man ska tro reaktionerna i sociala medier. Inte minst av moderata riksdagspolitikern Hanif Bali.

”Hur når detta sms de som inte har en dator och inte kan gå in på någon hemsida? Idiotiskt!”, konstaterade en annan twittrare.

Kort och koncist

Hur var då utskicket formulerat? Kort och koncist kan man väl sammanfatta.

Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation.

SMS:et i sin helhet
SMS:et i sin helhet

22 miljoner utskick

Det 211 tecken långa meddelandet har alltså skickats ut till 22 miljoner mobilabonnemang och både inrikesminister Michael Damberg och digitaliseringsminister Anders Ygeman var nöjda under fredagens pressträff när de annonserade det planerade massutskicket.

– Det är angeläget att hela befolkningen får relevant information om vad som gäller för att kunna bidra till att minska smittspridningen av covid-19, sa Mikael Damberg.

Och fick medhåll av Anders Ygeman.

– Regeringen är glad för den hjälp som erbjuds av våra fyra största mobiloperatörer Telia, Tele2, Telenor och Tre. De gör ett betydelsefullt bidrag till att sprida viktig information i ett allvarligt läge.

Kommunicerat i flera kanaler

Redan under söndagen gick Krisinformation också ut med detaljerade detaljer kring utskicket, inklusive den exakta formulering på Instagram.

Trots detta verkar många ha missat varför sms:et saknat länk, och det verkar som att det nästan ställer fler frågor än ger svar, om man ska tro andra reaktioner i sociala medier.

Något saknas?

Vissa verkar också uppfattat det som att suffixet .se saknas i slutet av sms:et där webbplatsen Krisinformation anges.

För de som undrar var på webbplatsen råden finns så kommer länken HÄR.

Nya skärpta nationella råd

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.

  • Stanna hemma vid symtom
  • Begränsa nya nära kontakter
  • Hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel
  • Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt
  • Arbeta hemifrån så ofta du kan
  • Hålla en god handhygien
  • Vara försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.