Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Konst föreställande Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump hänger i ett galleris skyltfönster i Hanoi, Vietnam, där de båda ledarna möttes. Bild: Vincent Yu

Britt-Marie Mattsson: Muellers utredning: En mörk skugga över hela Donald Trumps presidentskap

Donald Trump åkte hem från Hanoi i förtid.
– Men samtalen fortsätter på diplomatisk nivå, säger Kent Härstedt till GP. Trump går nu istället till attack mot Rysslandsutredaren Robert Mueller.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Härstedt är Sveriges sändebud på den koreanska halvön och fanns på plats i Hanoi i Vietnam när Donald Trump mötte den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. Härstedt vill inte gå in på några detaljer men säger att de samtal han fört med representanter för parterna visar att det finns intresse av att gå vidare.

Trump tog beslutet att lämna överläggningen, där det vid sidan av kärnvapnen och sanktionerna också fanns ett utkast till ett fördrag som skulle kunna ersätta stilleståndet vid Koreakriget från 1953. Men det gällde inte ett fredsfördrag med en mängd detaljer som det kan ta många år av förhandlingar att komma överens om.

Sverige är skyddsmakt för USA i Nordkorea och inbjöd till överläggningarna i Stockholm som föregick Trumps och Kims möte i Hanoi.

– Det syntes på både Trump och Kim att de tog allvarligt på mötet, framhåller Härstedt. Det blev inget konkret resultat denna gång men det finns en samsyn om tålamod och långsiktighet.

Kim stannade – Trumps åkte

Kim stannade i Vietnam enligt den ursprungliga planen, vilket uppskattades av de vietnamesiska värdarna som gjort allt för att gästerna skulle känna sig välkomna. Att Trump reste innan den uppdukade avslutade lunchen serverats – och lämnade tillbaka avskedsblommorna som en kvinna i den vietnamesiska delegationen överlämnade vid den brådstörtade avfärden – väckte, som det heter på diplomatspråk, förvåning. I klartext betyder det upprördhet över brist på hyfs i det internationella umgänget.

Donald Trump har mötts av häftig kritik på hemmaplan för att vid sin presskonferens ha frikänt Kim Jong-Un för ansvaret för att den amerikanske studenten Otto Warmbier återfördes till USA i koma och avled några dygn senare. Trump sade att han tagit upp Warmbiers fall men fått försäkringar av Kim att han inte kände till amerikanens öde. Trump sade att han litar på Kims ord.

Det har lett till anklagelser mot Trump att han nedvärderar de nordkoreanska brotten mot mänskliga rättigheter, även när det gäller en ung amerikan som dömts till femton års straffarbete för att ha tagit med sig en propagandaaffisch från hotellet där han bodde.

Nordkoreanerna läser av Trump

Den nordkoreanska ledningen har lättare att läsa av Trump än vad amerikanarna har att tolka Kim. Trump har skrivit en bok – som han gärna citerar – om sina förhandlingsknep till vilka hör att överraskande lämna samtalen om de inte går hans väg. Hur Kim lägger upp förhandlingarna är oklart utanför den trängre ledningskretsen.

Trump berättade vid avfärden från Hanoi att han tittat på tv-sändningarna från utfrågningen av sin tidigare advokat Michael Cohen. Det är troligt att den nordkoreanska delegationen tittade på samma sändningar. Av dem gick att dra slutsatsen att Trump har problem som komplicerar hans presidentskap. Nordkorea tros lägga in den informationen i förhandlingspusslet.

Trump valde vid hemkomsten att tala över två timmar vid Conservative Political Action Conference. Han kramade den amerikanska flaggan och strödde invektiv omkring sig till publikens förtjusning. Trump påstod att Rysslandsutredaren Robert Mueller drivs av personliga motiv eftersom de båda tidigare haft en juridisk konflikt. Mueller skulle också, enligt Trump, vara nära vän till James Comey som Trump sparkade som FBI-chef.

Snaran dras åt

Donald Trump har uppenbarligen bestämt sig för att slå tillbaka och misskreditera Mueller på bred front när utredningen om Rysslands inblandning i presidentvalet är på väg att slutföras. Snaran dras långsamt åt kring en rad nära medarbetare till Trump och möjligen också kring hans son Donald jr och svärsonen Jared Kushner.

En hel del av det material om ekonomiska oegentligheter som Mueller samlat in – och som han inte strikt behöver för sin utredning – hamnar hos Court for the Southern Dicstrict of New York, domstolen för södra distriktet i New York, som innefattar Wall Street. Här finns experterna som tar sig an felaktiga och undanhållna deklarationer och som letar upp olagliga transaktioner och undangömda pengar. Trumps kampanjchef Paul Manafort och advokaten Michael Cohen har redan dömts till fängelse av domstolen för en rad ekonomiska brott.

Robert Muellers utredning och arbetet i Court for the Southern District of New York ligger som en mörk skugga över hela Donald Trumps presidentskap. Nordkorea läser enkelt av allt som omger presidenten. Nordkoreas makttopp är mer svårtydd.

– Men det diplomatiska arbetet om Nordkoreas kärnvapen avstannar inte, säger Kent Härstedt