Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Joakim Lamotte: Motdemonstranterna ropar snuthoror, snuthoror

Varför attackerar ni polishästar, undrar Joakim Lamotte efter förra helgens våldsamma demonstrationer.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Förra helgen begav jag mig till Kungsträdgården i Stockholm för att bevaka när Nordiska motståndsrörelsen skulle demonstrera i staden. Nordiska motståndsrörelsen är en öppen nazistisk militant organisation som vill förändra samhället genom revolution. Rasbiologi och idéer om en judisk konspiration hör till centrala delar av organisationens ideologi. Att en sådan organisation får tillstånd att demonstrera går givetvis att debattera, men i Sverige håller vi yttrandefrihet och demonstrationsfrihet högre än i många andra länder. Det innebär att både höger- och vänsterextremister har rätt att demonstrera och uttrycka de mest absurda tankar och samtidigt skyddas av polis. Detta är fundamentet för yttrandefrihet, demokrati och öppen debatt i vårt land. 

Denna dag hade även motdemonstranter ansökt om att få hålla en manifestation, samtidigt som Nordiska motståndsrörelsen. Motdemonstranterna hade fått tillstånd att vara på Sergels torg och polisen hoppades att de skulle hålla sig där och inte försöka konfrontera Nordiska motståndsrörelsen. Men som vanligt, vid sådana här tillfällen, är det vissa som aldrig lär sig. Helt plötsligt hade motdemonstranter börjat röra sig mot Kungsträdgården för att försöka forcera kravallstaketen. När de stoppades av poliserna på plats blev stämningen hotfull. Människor maskerade sig, tände bengaler och kastade knallskott mot poliser och deras hästar och hundar. 

Jag stod där och filmade medan det ringde i öronen efter att ett knallskott smällt av strax intill mig. Motdemonstranterna som, av skyltar och dekaler att döma, tillhörde olika vänsterorganisationer började skrika åt polisen: "Eins, zwei, drei nazipolizei." Dagens polis skyddar morgondagens Hitler." "Snuthoror, snuthoror, snuthoror." Detta var några av de kreativa ramsor som hördes från motdemonstranterna medan de kastade snöbollar och knallskott och attackerade polisen. 
Hundar skällde, polishästar skrämdes av de höga smällarna och småbarnsföräldrar som råkade komma i vägen fick lyfta upp sina barn och fly i panik. Att som åskådare betrakta detta spektakel genererade en slags blandning av ilska och uppgivenhet. Dessa människor säger sig vilja protestera mot det högerextrema våldet, men kan inte hålla sig från att själva ge sig på oskyldiga människor. Varför förstår de inte att polisen kommer skydda även dem, om de skulle bli attackerade av meningsmotståndare?  Varför ger de sig på polishästar som absolut inte har med saken att göra? Räcker det inte att vanligt folk behöver stå ut med obehaget att se nazister demonstrera på gatorna? Måste de även vara oroliga för att skadas av motdemonstranterna? Detta är inte klokt och jag skämdes när jag stod där. Det borde vissa andra också göra.