Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mor till skjuten skrek i rättssalen

En av de åtalade för skjutningen på Jaegerdorffsplatsen slingrade sig och tog tillbaka vad han tidigare sagt. - Erkänn, din jävel! skrek mamman till en av de skjutna och rusade ur rättssalen.

För mamman till en av de två unga män som sköts i huvudet 7 februari i fjol blev måndagens förhör med 21-årige B för mycket, och hon fick ett utbrott från åhörarplatsen.

Skjutningen på Jaegerdorffsplatsen mot de två männen i en bil, från en bil som körde upp jämsides, ingår som en tillkommande åtalspunkt i Vår Krog & Bar-rättegången.


B är tillsammans med två andra män, också de åtalade för morden på krogen, åtalade för händelsen vid Jaegerdorffsplatsen. De tre är dock inte åtalade för mordförsök, utan för grovt vapenbrott.

Vid skjutningen körde en bil upp på vänster sida om de unga männens, vid trafiksignalen i korsningen Karl Johansgatan-Slottsskogsgatan. Båda bilarnas sidorutor var nedvevade och ett skott avlossades.

Skottet gick rakt igenom huvudet på föraren av bilen och träffade den andre mellan ögonen. Båda blev svårt skadade men överlevde.


I polisförhör erkände B att han kört bilen varifrån skottet avlossades. Han gav en detaljerad beskrivning av händelsen – utan att nämna några namn på medgärningsmän – och beskrev att inget varit planerat men att han plötsligt "bara hörde pang".

Under måndagens rättegång tog han tillbaka. Nu var hans historia att han lånat ut bilen, familjebilen, till en god vän som instruerat honom att säga att han varit på platsen. Men nu hade B kommit fram till att han ville säga sanningen: att han inte alls varit där.


Kammaråklagaren Ulrika Åberg pressade B på en mängd av de detaljer som han lämnat i polisförhören: att han vädrade bilen från rök när han kom hem med den, sagt att 'jag hoppas det här gör nytta' och det faktum att han bestämt hävdat i förhör att han aldrig lånade ut familjebilen.

B:s svar på frågorna var genomgående "jag vet inte, faktiskt".

Åklagare Åberg behöll sitt lugn men hennes skepsis var tydlig när hon vände sig till B med frågan:

– På riktigt?


Efter att B lämnat sitt vittnesmål i polisförhören hade någon klottrat i häktets hissar: "/B/ prata inte".

B förklarade, i polisförhör, att han blivit chockad av klottret som han försökt ta bort.

Åklagaren konstaterade i rättssalen att B's minne efter detta blivit sämre och sämre.

– Nej, jag hade redan bevisat, i psykologpapperen, att jag har dåligt minne, svarade B.

Klottret i hissen anmäldes som ett övergrepp i rättssak.


En sak höll dock B fast vid: hans uppfattning att skjutningen på Jaegerdorffsplatsen kan ha varit riktad mot fel person – skytten skulle egentligen ha varit ute efter en 24-årig man, ledande inom södra Biskopsgårdsfalangen; samme man som dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för förberedelse till mord riktat mot en av de åtalade i Vår Krog & Bar-målet.

Åklagaren påminde B om att han sagt i polisförhör att han han hoppades att det var denne man som blivit skjuten.

– Ja, han var inte gillad, svarade B.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.