Moha vill vara en förebild för mänskligheten

Läkarna sa att hon inte skulle få leva ett värdigt liv. Nu trotsar CP-skadade Moha Frikraft domen från läkarna och modellar i bara underkläderna för att främja mångfald. – Vi är alla olika och vi är bra som vi är, säger hon.

ANNONS
|

När Moha Frikraft föddes upptäckte läkarna att hon hade en CP-skada. Läkarna sa att den var så svår att hon inte skulle kunna leva ett ett fulldugligt liv. Senare blev hon även diagnoserad med ADHD och Asperger Syndrom. Men trotts detta lever Moha i dag ett liv där hon driver en egen kennel, har körkort och bil, hon har skrivit en bok och förra sommaren hoppade hon fallskärm.

"Är tacksam"

När hon fick höra om projektet "Normkritiska underklädes- och anatomifoton" tvekade hon inte en sekund innan hon skickade iväg ett mail för att delta i fotoprojektet som ska verka för mångfalden bland Wikimedias bilder.

ANNONS

– Jag är tacksam över att de valde mig. Jag är ju bara 152 cm och sitter i rullstol och har ofrivilliga rörelser så det var verkligen kul att det var mig de valde, säger Moha.

Svaghet till styrka

När hon kom till fotostudion var hon nervös, hon skulle bli fotograferad i bara underkläderna. Men nerverna släppte snabbt när Tomas "Genusfotografen" Gunnarsson började fotografera.

– Det var första gången i bara underkläderna så jag var lite nervös innan - men det gick bra, Jag har ju alltid tyckt om att vara framför kameran, det tänds en glöd inom mig, säger Moha.

Moha som alltid arbetat med att förvandla sina svagheter till sin styrka hoppas nu att hennes fotografier ska inspirera andra människor. Hon vill visa att alla i samhället kan vara modeller.

– Det här är något som vågar visa att vi är olika och att vi är bra som vi är. Jag vill vara en förebild för hela mänskligheten, säger hon.

Stor spridning

Fotografierna sprids nu som en löpeld i tidningar och på sociala medier och reaktionerna har varit många.

– De flesta ger bara positiva kommentarer och säger att jag är stark som vågar göra detta och att jag har ett viktigt budskap. Men så finns det alltid dem som gör sina egna tolkningar utan att ta reda på sanningen och det är lite tråkigt. Men jag försöker fokusera på de positiva kommentarerna och de är ju så många fler.

ANNONS

Bokaktuell

Moha Frikraft är nu aktuell med bok en bok om hennes uppväxt utan en biologisk pappa. När hon i vuxen ålder för första gången träffade sin far så visade det sig att han hade missbruksproblem.

– Jag kommer vara på bokmässan med boken i september, säger Moha.

ANNONS