Moderaternas ras fortsätter

Moderaterna fortsätter att falla i opinionsmätningarna efter sitt utspel om samarbetet med Sverigedemokraterna. I DN/ Ipsos februarimätning fortsätter M att falla - samtidigt knappar centern in.

ANNONS
|

I DN/ Ipsos februarimätning hamnar M på 20 procent. Den nivån har partiet inte varit nere på sedan Bo Lundgren var partiledare. Samtidigt får Centerpartiet mer stöd och klättrar upp till 12 procent.

För en månad sedan presenterade Anna Kinberg Batra (M) nya riktlinjer gällande hur relationen mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna skulle se ut.

Nu vill hon se en gemensam alliansbudget redan innan 2018 för att SD ska hjälpa till att fälla den rödgröna regeringen. Moderata rikstagsledarmöter ska också ha fått grönt ljus att diskutera politiska förslag med SD:s ledarmöter uppger DN.

Partiledare tog starkt avstånd

Ett djupt sår revs upp inom den borgeliga alliansen, när beskedet kom. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) tog starkt avstånd från den nya linje som moderaterna ville ta och även Ebba Busch Thor (KD) hade invändningar.

ANNONS

Sjunkade siffror

I DN/Ispos februari-mätning visar det sig nu att även väljarna skakats om efter beskedet. Moderaterna har nu sjunkit under 20 procentsspärren.

Undersökningen gjordes i största del efter att Moderaterna bytt kurs i SD-frågan. Nedgången är cirka tre procentenheter mellan januarimätningen och den som gjorts nu i februari.

Klart samband

Daniel Ahlin, opinionschef på Ipsos, ser ett tydligt samband mellan utspelet och fallet i opiniosmätningen.

– Vi visste från tidigare mätningar att det fanns en minoritet inom Moderaterna som motsatte sig ett närmande till SD, men det var oklart hur viktig frågan var för de här väljarna. Nu måste man dra slutsatsen att frågan är av sådan vikt att den får väljare att överge partiet, säger han till DN.

Lägsta siffrorna sedan 2003

Det var senast för nästan femton år sedan som Moderaterna hade så här låga opinionssiffror, då Bo Lundgren var partiledare.

ANNONS