Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Ransgård är gruppledare för Moderaterna.

Moderaterna vill ha 600 poliser till Göteborg

Jonas Ransgård (M) vill ha 600 nya poliser till Göteborg, skärpta straff och fler kameror för att öka tryggheten. Ann-Sofie Hermansson (S) tar gärna emot fler poliser, men vill också höra vad göteborgarna tycker.

Antalet anmälda brott sjunker, men oron för att drabbas av brott ökar i Göteborg. Moderaterna kommer under de närmaste två veckorna att dela ut flygblad och knacka dörr. Partiet vill uppmärksamma sin kampanj för ett tryggare Göteborg.

Jonas Ransgård är gruppledare för M. Han säger att Moderaterna under våren har gjort olika besök, bland annat hos polisen och tullen, och samlat åsikter och idéer.
– De har vi nu landat ner i ett antal förslag.

Förslagen handlar främst om straffskärpningar, fler poliser, mer resurser till tullen och nya övervakningskameror. Jonas Ransgård betonar att M också ser att det förebyggande arbetet, särskilt när det gäller att förbättra skolan, är viktigt.
– Men här vill vi peka på att den som är ansvarig för skjutningar är den som skjuter.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger att hon gärna ser fler poliser och mer resurser till tullen, men att det är frågor som inte kommunpolitikerna förfogar över.
– Sen kan man ju undra varför Moderaterna inte genomförde dessa förslag när de hade makten.

Läs även: Så vill partierna göra Göteborg till en tryggare stad

Socialdemokraterna har just börjat genomföra vad de kallar trygghetsdialoger ute i de tio stadsdelarna. Ann-Sofie Hermansson har hunnit med Biskopsgården I Västra Hisingen och Angered, där hon träffat föreningsaktiva och näringsidkare.
– Där talar man framför allt om mer resurser till civilsamhället, stöd till dem som vågar vittna, ökad polisnärvaro, mopedkörning och jobb till unga. Moderaterna vill ha ökat trygghet innanför vallgraven och det är viktigt, men vi måste öka tryggheten i hela staden.

Jonas Ransgård säger att de framför allt vill rikta in åtgärder mot de cirka 100 yrkeskriminella som polisen säger begår merparten av brotten.
– Det är bra att S vill skärpa vapenlagarna, men vi vill också skärpa straffen för den som använder vapnen. Där skiljer vi oss åt.
Han tar mängdbrott och straffrabatter som exempel. 
– Vi tycker inte att man slentrianmässigt ska frige återfallsförbrytare efter två tredjedelar av strafftiden. Eller ge en mängdrabatt så att när du kommer upp i en viss mängd brott får du inget straff för de sista och de blir inte heller utredda. Där ska samhällets skyddsbehov väga tyngre.

Moderaterna i Göteborg vill att 600 nya polistjänster, av de 2000 som de lagt in i sin nationella budget, ska komma till Göteborg. Ann-Sofie Hermansson och S vill också ha fler poliser, men tycker att det måste vara upp till myndigheten att fördela sina resurser.

Hon ser trygghetsdialogerna i stadsdelarna som ett sätt att hämta kunskap inför budgetarbetet 2018. 
– Jag och mitt parti vill lyfta trygghetsfrågorna, men vi vill ha lite på fötterna. Vi ska återkomma med ett trygghetsprogram. Och jag vill verkligen hålla i det trygghetsarbete som vi har i samarbete med polisen.

Men Jonas Ransgård vill inte vänta till budgeten för 2018.
– Vi tycker verkligen inte att det är läge att ha is i magen och avvakta utvecklingen.
Ann-Sofie Hermansson menar att både polisen och personal från staden ser resultat av det trygghetsarbete som pågått under en tid. 
– Ungdomsbrottsligheten har gått ner även om det är en klen tröst när det värsta händer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.