”Moderaterna sysslar med politisk uppvisning”

Moderaterna har presenterat ett stort landsbygdspaket för att locka över Centerpartiet till sin sida. GP:s politikreporter Arne Larsson ser det som svaret på en fråga som aldrig ställts och förklarar vilka möjligheter Ulf Kristersson har att bilda regering.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vad betyder det här?

– Alla vet att motsättningarna mellan Moderaterna och Centerpartiet inte handlar om hur mycket regeringen ska satsa på bensinmackar i Norrlands inland – utan om Sverigedemokraterna. På det sättet är hela det här utspelet ett svar på en fråga som ingen ställt. Centerpartiet har aldrig fiskat efter ett antal satsningar på glesbygden för att hoppa på Kristerssontåget, det de vill är att inte ge SD inflytande.

Utspelet är politisk uppvisning i samma genre som när Socialdemokraterna och Centerpartiet på en presskonferens berättade att de var villiga att gå Vänsterpartiet till mötes och låta parterna förhandla om marknadshyror eller när C försökte locka tillbaka Liberalerna till ett nytt januariavtal. Alltså: man väntar sig inte att den påstådda mottagaren ska nappa eller ens ta det på allvar, det viktiga är istället att så många som möjligt sett erbjudandet. ”En konsumentupplysning till väljare och engagerade centerpartister”, som Elisabeth Svantesson sa under pressträffen.

ANNONS

Varför tackar Centern nej?

– Eftersom det inte på något sätt löser det verkliga problemet som Centerpartiet ser i relationen med Moderaterna. Partiledaren Annie Lööf skrev så sent som på tisdagseftermiddagen på sin Facebooksida att Centerpartiet inte kommer att "ge nycklarna till Rosenbad till ett främlingsfientligt populistparti. Sverigedemokraternas politik och retorik har radikaliseras i takt med att samhällsdebatten tänjer gränserna”. På onsdagseftermiddagen meddelade partiet också att de tackar nej till inviten.

Men partiet är förstås inte bara dess partiledare och det Moderaterna försöker skjuta in sig på är andra riksdagsledamöter och centermänniskor ute i landet, som kanske inte tycker att det är hela världen att släppa fram Ulf Kristersson till makten och som kan tänkas hjälpa till att sätta press på enskilda ledamöter.

Hur ser möjligheterna för Ulf Kristersson ut att bilda regering?

– Sett strikt till antalet mandat som partierna på de två sidorna sitter på så är det ett enda mandats övervikt till Löfvensidan. Det räcker alltså att övertyga en enda person. Ett par av de möjligheter som fanns i går har dock försvunnit. Centerpolitikern Helena Lindahl som röstade mot Stefan Löfven efter förra valet har sagt att hon kommer att följa partilinjen den här gången. Och under onsdagen avgick landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) för att återta sin riksdagsplats, eftersom hennes ersättare är sjukskriven och inte synts till sedan i december.

ANNONS

Av den anledningen är det extra viktigt för Moderaterna att vara aktiva och försöka locka över centerpartister. Vi kan nog vara helt säkra på att det arbetet kommer att fortsätta – både helt öppet och bakom kulisserna – ända fram till på fredag då Ulf Kristersson ska rapportera till talmannen. Eller till på måndag, om han väljer att gå hela vägen till en skarp omröstning i kammaren.

LÄS MER:Talmannen ger Ulf Kristersson sonderingsuppdraget

LÄS MER:Löfven stenhårda besked: Måste få igenom min budget

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS