Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En åttaårig pojke och en 56-årig kvinna – som inte hade någon koppling till varandra – knivmördades i Linköping i oktober 2004. Under tisdagen greps en man misstänkt för dubbelmordet.  Bild: Lasse Hejdenberg, TT
En åttaårig pojke och en 56-årig kvinna – som inte hade någon koppling till varandra – knivmördades i Linköping i oktober 2004. Under tisdagen greps en man misstänkt för dubbelmordet. Bild: Lasse Hejdenberg, TT

Misstänkta mannen erkänner dubbelmordet i Linköping

En man har gripits 16 år efter det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping. Med hjälp av släktforskare kunde polisen få dna-träff på mannen. Under tisdagseftermiddagen erkände mannen båda morden och på onsdagsmorgonen meddelade Åklagarmyndigheten att han är begärd häktad.

Det var morgonen den 19 oktober 2004 som 8-årige Mohammad Ammouri och 56-åriga språkläraren Anna-Lena Svensson mördades på Åsgatan i Linköping.

8-årige Mohammad var på väg till skolan när han attackerades bakifrån av en ung man med en butterflykniv. Strax därefter blev 56-åriga Anna-Lena som var på väg till jobbet attackerad. Även detta överfall var våldsamt och med många hugg. Efteråt släppte gärningsmannen kniven och gick därifrån.

Sedan den morgonen har förundersökningen vuxit och kommit att bli en av Sveriges största brottmål någonsin.

Mördaren lämnade dna-spår efter sig: blod på kniven och hårstrån i en mössa som han slängde under sin flyktväg. Under åren har utredarna topsat tusentals personer utan någon träff.

Men under tisdagsmorgonen nådde polisen ett genombrott i utredningen. Då greps och anhölls en 37-årig man i Linköping.

Erkände under polisförhör samma dag

Mannen anhölls initialt såsom skäligen misstänkt för dubbelmordet. Under dagen ändrade åklagaren misstankegraden till sannolika skäl misstänkt för mord.

I polisförhör senare under eftermiddagen erkände han brottet, uppger hans advokat för TT.

– Jag har precis träffat min huvudman i arresten och det har hållits ett förhör. Vad jag kan säga i nuläget är att hans inställning är att han erkänner att han tagit livet av den här pojken och den här kvinnan, säger Johan Ritzer till TT.

Mohammad Ammouris pappa, Hassan Ammouri, säger till GP att han upplevt flera olika känslor under dagen.

– Ibland glädje, ibland ledsamhet. Sen första dagen så har vi burit den här sorgen, säger han.

Han berättar att polisen gav honom nyheten om att en misstänkt gärningsman var anhållen under tisdagsmorgonen.

– Det första jag sa var "det är inte sant". Jag skrek, jag grät, det är svårt att förklara, säger han och fortsätter med att säga att han inte är den enda som nu vill ha svar:

– Inte bara jag, utan alla. Alla mina grannar, kamrater, det undrar alla varför? Till i dag så kan jag inte förstå varför, säger han och avslutar:

– Det har gått 16 år. Mohammad skulle snart ha fyllt 24.

Överensstämmer till 100 procent

Mannen är från Linköpingstrakten och är född 1983.

När dna från mannen testades under tisdagen visade det sig att det till 100 procent överensstämmer med gärningsmannens dna från brottsplatsen, enligt Dagens Nyheter.

Jan Staaf, kriminalkommissarie, har varit med och lett dubbelmordsutredningen sedan dag ett.

– Vi har fått tillstånd att som första fall i Sverige använda släktforskarnas dna-databaser. Ärendet är ett pilotprojekt och kommer bli vägledande för hur svensk polis ska jobba framöver, säger han till tidningen.

LÄS MER: En man har gripits för det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping

Förhör med den misstänkte mannen ska enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten ha genomförts under tisdagseftermiddagen tillsammans med hans försvarare.

Häktningsförhandling under onsdagen.

Under onsdagsmorgonen meddelade Åklagarmyndigheten att mannen har begärts häktad. Häktningsförhandlingen kommer hållas i Linköpings tingsrätt klockan 12:30 på onsdagen.

Matchningen innebär att svensk polis för första gången har identifierat en misstänkt gärningsman genom att använda släktforskarnas dna-register.

Bland de största brottsutredningarna i Sverige

Dubbelmordet i Linköping är den största brottsutredningen i svensk historia efter Palmemordet. Riksmordkommissionen hjälpt till med att strukturera det omfattande materialet och dessutom har amerikanska FBI konsulterats.

LÄS MER: Släktforskaren hjälpte polisen med dubbelmordet i Linköping

LÄS MER: GW följer spänt mordutredningen i Linköping

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.