Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Ronny B Nilsson

Misstänks för brott efter protestaktion på flyg

Kvinnan gick ombord på ett flygplan och ställde sig upp för att stoppa en utvisning till Afghanistan. Knappt två månader senare kommer nu beskedet att hon misstänks för brott.
– Jag har beslutat att förhör ska hållas, säger åklagaren James von Reis.

Det var den 23 juli som kvinnan startade en live-video från ett flygplan på Landvetter Flygplats där hon vägrade sätta sig ner för att förhindra en utvisning av en afghansk man.

Efter en längre tids utredning – bland annat med förhör av vittnen från planet – har Åklagarmyndigheten nu kommit fram till att aktionen var av brottslig karaktär, något SVT var först med att rapportera om.

– Vi har kommit fram till att det är ett brott begånget vid det här tillfället. Så jag har beslutat att förhör med den misstänkte ska hållas, säger åklagaren James von Reis.

Det eventuella lagbrottet rör sig om brott mot luftvärnslagen.

– Vad som tills nu varit oklart är om det begåtts något brott över huvud taget. Men nu har det framkommit att befälhavare på planet vid flera tillfällen, och genom olika medarbetare, bett henne sätta sig ned, säger James von Reis.

"Aldrig sett något liknande"

– Att detta krav inte uppfylls gör att vi kommit fram till detta beslut.

Det brott som kvinnan nu delges misstanke för kan leda till böter alternativt fängelse upp till sex månader.

Vad kommer ni yrka på?

– Det kan inte jag säga förrän jag hört den misstänkta personen i det här fallet. Än så länge är inget åtal väckt. Det är först långt senare vi eventuellt kan väcka åtal, säger von Reis och fortsätter:

– Och om det inte kommer tillkomma någon försvårande omständighet i dessa förhör lär vi yrka på böter.

Vilka liknande brott finns sedan tidigare?

– Jag har aldrig sett något liknande detta faktiskt. Just detta har jag under många års erfarenhet aldrig varit med om, säger James von Reis.

"Hennes uppsåt var att rädda liv"

Matilda Brinck-Larsen är verksamhetsansvarig för Agape, den organisation som kvinnan varit och är verksam inom som volontär. Hon säger att det funnits indikationer på att dagens beslut skulle komma.

– Hon var tidigt medveten om det här. Det framkom ju tidigt att människor polisanmält henne, men hon är inte ensam. Det finns många runt henne som på olika sätt kommer stötta henne, säger Matilda Brinck-Larsen.

Hon berättar att Agape som organisation inte jobbar med, eller uppmuntrar till, den typ av aktioner som kvinnan utförde på flygplanet.

Däremot hoppas hon att man vid en eventuell rättslig prövning tar hänsyn till de bakomliggande orsakerna.

– Jag tänker att när man ska åtala någon för ett brott måste man också se till uppsåt. Då förutsätter jag också att man begär in bevisföring för hur situationen i Afghanistan ser ut.

Och när det kommer till frågan om brott vill Brinck-Larsen lyfta siktet till en betydligt högre nivå.

– Vi tycker att Sverige begår ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Hon var inte där för att begå ett brott. Det var inte hennes uppsåt, utan hennes uppsåt var att rädda liv.

Göteborgs-Posten har sökt kvinnan för en kommentar.

Luftfartslagen, 13 kap, 4 §, punkt 10.

"Till böter eller fängelse i högst sex månader döms den som uppsåtligen eller av oaktsamhet som passagerare inte åtlyder vad befälhavaren bestämmer om ordningen ombord."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.