Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Miljontals fler röster än sist – ändå ser Trump ut att förlora

Rösträkningen i de avgörande delstaterna pekar mot seger för Joe Biden. Det skulle vara en bitter förlust för Donald Trump. Han har hittills fått över fem miljoner fler röster än förra valet 2016.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Distrikt efter distrikt räknar nu färdigt rösterna i de jämna delstaterna Georgia, Pennsylvania, Nevada och Arizona. Biden leder knappt i Georgia och med större marginaler i Arizona och Nevada. Biden leder även i Pennsylvania.

Biden leder i antal avlagda röster och ingen kandidat före honom har fått så starkt väljarstöd. Men Trump har också plussat på jämfört med 2016. Högt valdeltagande och fler som är röstberättigade är några orsaker.

Demokraterna har uppmanat väljare att brevrösta med hänvisning till spridningen av coronaviruset. Trump har konsekvent varnat för brevröstning som han påstår kan innebära valfusk. Det innebär att demokratiska väljare har valt mellan tre alternativ:

• Brevröstning

• Förtida röstning i vallokalerna

• Röstning i vallokalerna på valdagen.

Donald Trumps negativa inställning till brevröstning betyder att republikaner som lyssnat på honom bara haft två möjligheter. På det sättet har Trump själv medverkat till att hans andel av brevrösterna är betydligt lägre än Bidens.

Inte mycket att hoppas på för Trump

Donald Trumps legala team leds av hans personlige advokat Rudy Giuliani som redan på valnatten krävde omräkning i Wisconsin och Michigan, som Biden vann. Men här finns inte mycket att hoppas på för Trump. Bidens övervikt i Wisconsin är drygt 20 000 röster och den automatiska omräkningen där för fyra år sedan ändrade bara valresultatet med drygt hundra röster.

Men det är inte bara de automatiska omräkningarna av rösterna som Trump är ute efter och som kan bli aktuella i alla årets avgörande delstater. Trump hävdar att det förekommit röstfusk, att valövervakare inte fått röra sig som tänkt i lokalerna där räkningen genomförs och att valmyndigheterna i flera delstater ägnat sig valfusk. Flera klagomål har hamnat i domstolar och avgjorts, som hur nära valövervakarna från de båda partierna får stå med hänsyn tagen till coronareglerna.

Trumps klagomål handlar dock inte bara om detaljer. Han vill avsluta hela rösträkningen med motiveringen att han bestulits på segern när brevrösterna börjat räknas och åt upp hans försprång.

Det är också här som skillnaden finns mellan Trump och andra kandidater som under årens lopp begärt omräkningar. Trump hävdar att det inte handlar om felräkningar – som brukar handla om några hundratal – utan om ett systematiskt och iscensatt röstfusk för att beröva honom segern.

LÄS MER: Stora protester i Philadelphia i natt

En påfallande omtumlad Trump

Donald Trump framträdde natten till fredagen svensk tid i Vita husets pressrum och framförde just de anklagelserna. Det innebar att tv-bolagen inte sände hela hans framträdande, Facebook och twitter har dessutom tagit bort eller satt varningstexter på tweets och inlägg som Trump skrivit.

Donald Trump läste innantill på ett papper och såg påfallande omtumlad och nedslagen ut. Enligt medieuppgifter skall medarbetare ha avrått honom från att framträda.

För Trumps team – som inkluderar hans söner Eric och Donald – gäller det att nu att hamra in att det som ser ut som en förlust egentligen är ett omfattande system av röstfusk som skett sedan presidenten vunnit då rösterna som lagts på valdagen i vallokalerna räknats.

LÄS MER: Secret service kraftsamlar – för att skydda Joe Biden

Republikaner ligger lågt

Trumps söner frågar varför det republikanska partiet ligger lågt. Bara ett fåtal lojalister, som senatorn Lindsey Graham, ställer upp bakom Trump i kampanjen att misstänkliggöra valsystemet.

Skälet är att alla kongressledamöterna och en tredjedel av senatorerna just deltagit i valet. Rösterna har avlagts i exakt samma vallokaler som presidentrösterna och republikanska senatorer och kongressledamöter finns dessutom oftast på samma valsedel som presidenten och vicepresidenten.

Varken tongivande republikaner eller demokrater är intresserade av att ge sig på det grundläggande amerikanska valsystemet på det sätt som Trump gör.

Går inte att jämföra med valet år 2000

En jämförelse mellan det kaotiska valet 2000 och årets presidentval haltar betänkligt. Valet i år sker i en tid då coroanspridningen inte är under kontroll med över tio miljoner smittade och med närmare en kvarts miljoner amerikaner avlidna i covid-19 sedan i februari.

Att kunna genomföra ett demokratiskt val under de omständigheterna och dessutom öka valdeltagandet till rekordnivå är en historisk insats.

2000 avbröts rösträkningen i ett enda valdistrikt i Florida efter sex veckors räknande, juridiska manövrer och ett slutgiltigt beslut av USA:s Högsta Domstol att rösträkningen inte skulle fortsätta efter slutdatumet den 14 december. Det ligger fortfarande en mörk skugga över valet 2000. Den öppna sammanräkningen i år har inga likheter med vad som hände för tjugo år sedan.

LÄS MER: Joe Bidens våldsamma spurt: har gått om i Georgia