Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljoner till Göteborgsforskare

Tio forskare vid Göteborgs universitet får dela på 4,25 miljoner kronor från Alzheimerfonden.

Bland forskarna finns professor Kaj Blennow som får ett anslag på 1,4 miljoner kronor för att studera varför nervcellernas synapser skadas vid Alzheimers sjukdom, och vad det betyder för utvecklingen av sjukdomen.

– Anslaget ger möjlighet att driva vårt projekt vidare där vi försöker förstå hur synapsproteinet neurogranin och även andra proteiner som tau är involverade i att synapserna skadas, säger Kaj Blennow i ett pressmeddelande.

Ett anslag om 700 000 kronor går till professor Ingmar Skoog, för forskning som bygger på befolkningsundersökningarna H70 i Göteborg. Hans forskarlag studerar bland annat personer som inte visar symtom på Alzheimers sjukdom, trots att magnetkamera eller ryggvätskeprov visar att de har den.

– Genom befolkningsundersökningarna H70 har vi en unik möjlighet att studera den allra tidigaste sjukdomsprocessen vid Alzheimers sjukdom. Vi vill också studera om det finns tidiga tecken på att markörer för sjukdomen påverkar andra delar av kroppen än hjärnan, säger Ingmar Skoog i pressmeddelandet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.