Damberg: Krav på covid-test vid inresa blixtutreds

Men kort varsel kallade inrikesminister Mikael Damberg till pressträff på lördagen. Ett förslag om krav på negativt covid-test vid inresa skickas på remiss, meddelar han. Redan på måndag ska regeringen ha svaren.

ANNONS
|

Under fredagen gick Folkhälsomyndigheten ut med att de skickat in en begäran till regeringen där de föreslår striktare restriktioner och krav på negativt covid-19-test för inresa till Sverige.

– Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser Folkhälsomyndigheten att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, i ett pressmeddelande.

För att utländska medborgare ska få resa in i Sverige begär myndigheten att krav införs på uppvisande av negativt test som är max 48 timmar gammalt. Även för hemvändande svenskar vill man skärpa reglerna.

ANNONS

Ärendet har hanterats brådskande inom regeringskansliet. Enligt Mikael Damberg blir det en "blixtsnabb" remissrunda till polisen, kustbevakningen och migrationsverkets om Folkhälsomyndighetens hemställan.

– Svaren ska vara inne senast på måndag, säger han.

Dessa kommer därefter skyndsamt att hanteras och analyseras. Damberg hänvisar även till att EU i början på nästa vecka väntas komma med nya reserestriktioner.

Folkhälsomyndigheten vill ha krav på negativt covid-19-test för utländska medborgare som reser in till Sverige. Det gäller personer födda 2004 eller tidigare.

Hemvändande svenskar omfattas också av skärpta reglerna. De som inte har testat sig före avresan måste göra det samma dag som de återvänder till Sverige.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS