Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Michael Bloomberg är god för minst 54 miljarder dollar. Nu ger han sig in i kampen om presidentposten. Bild: Mary Altaffer
Michael Bloomberg är god för minst 54 miljarder dollar. Nu ger han sig in i kampen om presidentposten. Bild: Mary Altaffer

Britt-Marie Mattsson: Michael Bloomberg tror sig kunna besegra Trump

Frälsare eller förstörare? Demokraterna är splittrade. Men Michael Bloomberg själv anser att han är den ende som kan besegra Donald Trump. Den egna förmögenheten hjälper en bit på vägen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det finns tre toppkandidater i det demokratiska fältet. Den förre vicepresidenten Joe Biden leder med senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders en bit bakom. Biden återfinns i det politiska mittfältet och Warren och Sanders till vänster.

Bloomberg är affärsman och god för minst 54 miljarder dollar och var under åren 2002–2013 borgmästare i New York. Han har länge umgåtts med tanken på att ställa upp som presidentkandidat.

Frågan har varit för vilket parti.

Bloomberg var länge registrerad som demokrat men inför borgmästarvalet 2001 bytte han till republikanerna. Kritikerna sade då att Bloombergs partibyte hade mindre att göra med politisk övertygelse och mer med smart taktik. Det var för tillfället lättare att slå sig fram i det republikanska partiet än det demokratiska.

Tre omgångar som borgmästare

Bloomberg omvaldes sedan som republikan men under mandatperioden meddelade han att han bytt fot och var oberoende. Han kampanjade därefter intensivt för att borgmästaren skulle kunna sitta tre perioder och inte bara två, lyckades få igenom förändringen och vann en tredje period. När Bloomberg lämnade efter sina tre perioder återgick systemet till det tidigare med maximalt två .

Michael Bloomberg har alltid framställt sig själv som räddaren och den ende som kan leda i en svår tid. Det var hans budskap 2001 efter terrordåren den 11 september och det var samma förklaring när han ville väljas till en tredje period som borgmästare under den ekonomiska krisen. Nu ser han ingen – förutom sig själv – som kan vinna mot Donald Trump.

Michael Bloomberg är inte den förste affärsman som varit övertygad om att han har de egenskaper som krävs för att leda USA. Mediemiljardären Steve Forbes gav sig in i politiken som republikan både 1996 och 2000 men misslyckades. Affärsmannen Ross Perot skapade Reformpartiet och vann 19 procent av rösterna 1992 men avslutade sin politiska karriär fyra år senare när han bara fick 9 procent. 2000 fanns Donald Trump med bland dem som hade tankar på att överta Perots roll i Reformpartiet och ge sig in i valet som tredjekandidat.

Inspireras av Trumps strategi

Och det är Donald Trumps framgångsrika sätt att ta sig in i ett etablerat parti, republikanerna, och ta över som nu ses som framgångsmodellen och som Michael Bloomberg troligen inspirerats av. Bloomberg har ingen bas i det demokratiska partiet men kan – som han gjorde i borgmästarvalen i New York – spendera mer pengar än någon av de övriga kandidaterna. Han har just inlett en reklamkampanj i tv över hela USA som under en vecka kostar 37 miljoner dollar. Samtidigt kämpar främst Joe Biden med att fylla på en mager kampanjkassa och vädjar dagligen om ekonomiska donationer från de som finns i databasen med namn från Obamakampanjerna.

Pengar kan ta en kandidat långt, det gäller framförallt reklam och uppbyggnad av kampanjorganisationer i alla delstater. Men det handlar också om att ha ett politiskt budskap som attraherar.

Bloomberg är moderat (för nuvarande abortlagstiftning, för vapenkontroll) och satsar därför på att ta väljare från Biden och att utmåla Sanders och Warren som allt för radikala för medel-Amerika. Alla tre beskrivs som förlorare när de ställs mot Donald Trump.

Bloomberg har missat registreringstider för primärval i några delstater men satsar på de stora som ger flest delegater och på att ingen av de tre som nu ligger främst i fältet får den nödvändiga majoriteten vid partiets konvent i sommar. Det ger honom möjlighet att segla fram – återigen som räddare – även om inte heller han klarar majoriteten i ett splittrat konvent. En annan förhoppning är att Joe Biden drar sig ur som resultat av Donald Trumps misstänkliggörande av honom när det gäller Ukraina.

Bloomberg har redan tagit några avgörande steg för att attrahera svarta väljare, som i hög grad stöder Biden. Han har bett om ursäkt för ”stop-and-frisk”, den metod som polisen i New York under hans tid som borgmästare använde för att minska brottsligheten. Att främst ge sig på svarta och andra minoriteter har lett till anklagelser om rasism.

Michael Bloomberg har kommit ur startblocken ett år senare än övriga demokratiska kandidater. Men kan han vinna? Efter Donald Trumps seger vågar få gissa om utgången.